Uit je Dakloos 2024: op zoek naar creatieve oplossingen voor de woningcrisis

11 oktober 2024

Donderdag 10 oktober was Werelddaklozendag. Voor de 3e keer organiseerden wij op deze dag Uit je Dakloos. Ketenpartners en andere geïnteresseerden kwamen samen in de Utrechtse bibliotheek en dachten mee over creatieve oplossingen voor de woningcrisis.

Uit je Dakloos 2024

Een groep van zo’n 30 geïnteresseerden deed mee aan Uit je Dakloos en kwam bij elkaar in de bibliotheek aan de Neude in Utrecht, in het Huis van Actief Burgerschap. Tijdens de ontvangst lanceerden we het 2e deel van de podcastserie Een rugzak vol verhalen, waarvan de 1e aflevering nu te beluisteren is.

Daarna sprongen we op de fiets. We bezochten een aantal panden die leeg hebben gestaan en waar nu een creatieve invulling aan is gegeven. Bijvoorbeeld De Saffier, een woongemeenschap in Tolsteeg waar studenten en ouderen samen wonen. Die creatieve oplossingen zijn hard nodig: in de regio Utrecht alleen al zijn er duizenden mensen die dringend een plek nodig hebben om te wonen.

Met een druk op de knop lanceerden we het 2e seizoen van podcastserie Een rugzak vol verhalen

Pitch OnderTussen

Na de fietstocht keerden we terug naar de bibliotheek. In het bijzijn van wethouder Rachel Streefland werd OnderTussen gepitcht. Met dit nieuwe initiatief willen we tijdelijk beschikbare ruimte in de regio Utrecht optimaal benutten en maximaal inzetten voor mensen die met spoed een woning zoeken.

Hierbij koppelen we woningzoekers aan ondernemers, vastgoedpartijen en leegstandbeheerder met een sociaal hart. Jetske Spruijt, manager huisvesting bij de Tussenvoorziening: “Zo creëren we een win-win situatie: de woningzoekers krijgen een veilige plek en wij ontzorgen aanbiedende vastgoedpartijen. Wij geloven dat dit een simpele, effectieve oplossing is om vlug op grote schaal extra woonruimte te creëren.”

Draag jij je (bak)steentje bij?

Voor OnderTussen zijn we op zoek naar meedenkers: mensen met een creatieve blik die kunnen helpen met innovatieve oplossingen. En meefinancierders: investeerders die willen bijdragen aan een duurzaam en sociaal project.

Ook zijn we op zoek naar vastgoedeigenaren met een gezonde dosis lef. Eigenaren van tijdelijk leegstaand vastgoed die bereid zijn samen te werken voor een maatschappelijke oplossing. En we nodigen beleidsmakers uit om samen met ons de ruimte te zoeken binnen de huidige wetten en regelgeving.

Doe je mee? Neem contact met ons op via ondertussen@tussenvoorziening.nl.

Uit je Dakloos is ontstaan uit een samenwerking tussen gemeente Utrecht, NEMO en STUW.