Armoedeweek 2017: Op naar een (kans)rijke toekomst?!

26 september 2017

Armoedeweek 2017: Op naar een (kans)rijke toekomst?!

Wat doet armoede met kinderen en jongeren? Deze vraag vormt een van de thema’s van de Armoedeweek 2017. Op het programma staan verschillende activiteiten – van een ronde tafelgesprek tot een theatervoorstelling over armoede.
Voor het slotfestival op 17 oktober trekken we erop uit naar Galgenwaard en de velden van Sterrenwijk. Daar zullen o.a. voetbalclinics en workshops voor kinderen en jongeren worden georganiseerd. ‘s Avonds kunnen jong en oud in Kytopia genieten van (rap)muziek en blikken we terug op de week.
Hoop van de toekomst
De jeugd heeft de toekomst, zo luidt een bekend spreekwoord. Maar is dat ook zo? Wat als je opgroeit in een gezin waar elk dubbeltje moet worden omgedraaid? Waar schulden zijn gemaakt en deurwaarders regelmatig aan de deur kloppen? En waar leven van een minimuminkomen van generatie op generatie wordt doorgegeven? Veel mensen beseffen niet dat tien procent van de kinderen in armoede opgroeit. Dat zijn gemiddeld 2 à 3 kinderen in een schoolklas. Bovendien zitten steeds meer jongeren diep in de schulden. Naar schatting worstelen 9000 jongeren met een problematische schuld van gemiddeld 15.000 euro. Wat doet armoede met kinderen en jongeren of anders: wat doen kinderen en jongeren met armoede? Deze prangende vragen leggen we graag aan hen en u voor tijdens de Armoedeweek 2017.
Armoedeweek en –festival 2017
De Armoedecoalitie vraagt opnieuw een week lang uw aandacht voor de strijd tegen armoede. Vanaf 7 tot en met 17 oktober zullen dit jaar vooral activiteiten in buurtcentra, op scholen en op straat worden georganiseerd. We komen met een inspirerend en kleurrijk programma gericht op kinderen en jongeren. Het biedt voor elk wat wils: we houden rekening met peuters, kleuters en pubers en jongvolwassenen. Met activiteiten voor denkers en doeners, voor wijsneuzen en flierefluiters die zich binnen of buiten, offline of online afspelen en waarin kennis, kunsten en kunde met elkaar worden gedeeld.
Zo zullen deelnemers aan de stoepkrijtwedstrijd de straten opfleuren met hun tekeningen. Bloggers en vloggers kunnen daar vervolgens op internet in woord en beeld over los gaan.
Lopend door de stad kun je opeens op de rijdende straattafel stuiten, waar je je verhaal kwijt kunt in een gesprek van mens tot mens of waar je misschien later tijdens een workshop van het Cultuurhuis een rap aan wijdt.
Op 17 oktober, Wereldarmoededag, heten we kinderen en jongeren welkom in stadion Galgenwaard, waar wordt gestart met een open training. Daarna vinden tal van activiteiten plaats – denk aan voetbalclinics, bootcamps, workshops rap en dance, en jammen met Ubuntu – op de velden van Sterrenwijk. In de avond is het tijd voor iedereen voor vermaak en vertier. In Kytopia treden dan o.a. DJ Arrah, Marikit, Jermain Bridgewater, en Wolvenplein op afgewisseld met praatjes over armoede en de Armoedeweek.
Armoedecoalitie: veelzijdig platform
Grote organisaties, kleinschalige initiatieven, hulp- en dienstverleners, belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen hebben zich verenigd in de Armoedecoalitie Utrecht. Met maar één doel voor ogen: de positie van financieel minder draagkrachtigen te verbeteren en sociale uitsluiting tegen gaan.
Nadere informatie
Voor meer informatie: www.armoedecoalitie-utrecht.nl. Heeft u vragen, neem dan contact op met Peter ten Cate, tel.: 06-23198268; mail: petertencate@tussenvoorziening.nl of Marry Mos, tel.: 06-18680097; mail: marrymos@tussenvoorziening.nl.