Daklozenopvang buigt, maar breekt niet.

1 februari 2021

Onze daklozenopvang was dit weekend maar liefst 3x in het nieuws. Utrechters die zich vrijwillig inzetten, hotels die daklozen onderdak bieden en medewerkers die extra diensten draaien... Geweldig om te zien hoe Utrecht zich om 'zijn' daklozen bekommert!

Hotels springen bij

AD Utrecht interviewde twee hotels die 26 daklozen tijdelijk onderdak bieden: BUNK Hotels Utrecht en Star Lodge Hotels Utrecht: “Utrechtse daklozen worden tijdelijk opgevangen in een hotel: ‘Vanmorgen stond er eentje te stofzuigen’

Druk op de opvang bijzonder hoog

RTV Utrecht kwam langs op onze noodlocatie bij WIJ 3.0 waar we tijdens de lockdown vooral veel arbeidsmigranten opvangen: “Daklozenopvang Utrecht buigt, maar breekt niet onder toenemende druk.”

Vrijwilliger in beeld

En AD Utrecht interviewde een van onze kook-vrijwilligers: “Het doet me pijn als iemand geen schoon ondergoed heeft.”

Verdubbeling van het aantal slapers per nacht.

De daklozenopvang is normaal gesproken alleen voor daklozen die binding hebben met Utrecht. Door de coronacrisis is sinds half december iedereen welkom in de opvang. Dat betekent bijna een verdubbeling van het aantal slapers, van 100 naar 190 per nacht. Er is vooral een toename van gastarbeiders uit Midden- en Oost-Europa die door de coronacrisis plots dakloos zijn en niet naar huis kunnen.

Foto: RTV Utrecht