Uitkomst pilot gevarieerd en samen eten bij de Stek

25 januari 2022

Bij onze 24-uursopvang voor verslaafden in Utrecht is het afgelopen jaar gewerkt aan samen goed eten. Wat dat oplevert? Heel veel! De pilot 'Gevarieerd en samen eten bij de Stek' zorgde voor gezonder eten voor cliënten, en meer dagstructuur. Tijdens de pilot heeft Eurest Catering maaltijden geleverd. Op de dagen dat Eurest geen maaltijden leverde, werd er regelmatig door vrijwilligers gekookt.

Ook nu de pilot klaar is, proberen we met vrijwilligers zo veel mogelijk dagen te zorgen dat er een verse maaltijd op tafel komt. We merken dat dit goed is voor de sfeer, dat er minder onrust is en dat mensen meer met elkaar praten.

Waarom samen aan tafel in de opvang?

De observaties van de medewerkers van de Stek laten zien wat samen eten doet:

  • “Eerlijk gezegd was ik in het begin sceptisch. Ik dacht niet dat bezoekers de tijd zouden nemen om te gaan tafelen.
    Ik zie nu dat frustraties uitgepraat worden tijdens het eten. Minder frustraties = minder agressie = gemoedelijkere sfeer = betere gezondheid.”
  • “R. heeft een eigen woning, toch eet hij elke keer met ons mee. Hij fietst hiervoor vanuit Bilthoven naar de Stek. Hij geeft aan dat zijn conditie beter is nu hij elke dag hierheen fietst. Verder geeft hij aan dat hij nu veel gevarieerder eet. R. is relatief eenzaam. Door het eten op de Stek, is hij er elke dag even uit.”
  • “Een bezoeker zat te eten, een andere cliënt liep langs en zei helemaal vanuit zichzelf ‘eet smakelijk’. Het klinkt misschien als een kleine opmerking. Maar zo’n interactie is voor ons een groot succes. Op die manier wordt eten weer iets normaals en sociaals.”

Over de Stek

De Stek is een 24-uurs opvang voor harddrugsverslaafden en alcoholverslaafden. De Stek biedt opvang en een gebruikersruimte. We maken in de Stek ruimte om andere dingen te wensen dan alleen de verdoving van drugs of alcohol. Doordat gasten gebruik maken van de Stek zijn zij vindbaar voor zorgverleners. Gasten in de Stek krijgen een mentor die de vaste contactpersoon is tijdens het verblijf. We nodigen gasten uit tot het maken van stappen richting gezonde keuzes en herstel.

De dagen op de Stek zijn best druk doordat mensen in en uit lopen, en verschillende hulpvragen hebben. Soms lopen de emoties hoog op. Toch proberen we het gezellig te maken. Daarom drinken we samen koffie, koken en eten we samen en wordt er eindeloos tafeltennis gespeeld.

Wil jij je ook inzetten voor een goede maaltijd?