Gezocht: Vrijwilligers voor de koudweeropvang Utrecht

16 oktober 2017

Het lijkt onwaarschijnlijk, op deze warmste oktoberdag ooit gemeten. Maar er komt een tijd dat het weer gaat vriezen. En dan gaat de koudweerregeling van start. Daar zijn ieder jaar vrijwilligers voor nodig en de werving start nu.

Buiten slapen is geen pretje. Toch slapen mensen buiten, ook in Utrecht. Een enkeling omdat ‘ie niet in de nachtopvang wil slapen’ en anderen omdat ze er niet terechtkunnen.  Als het zo koud is dat het een gevaar kan opleveren voor de  gezondheid, moet iedereen binnen kunnen slapen. Dan wordt ook de overnachting gratis en wordt een extra opvang geopend.
De gemeente kondigt de Koud Weer Regeling (KWR) af. De Tussenvoorziening zorgt dan voor de bemensing die binnen 24 uur na afroep moet kunnen beginnen met de extra opvang die maximaal 60 bedden heeft (vorig jaar ging het om een groep van ongeveer 25 mensen per nacht). Dit in nauwe samenwerking met andere instellingen, gemeente en politie, volgens een uitgebreid draaiboek.
Wat koning winter dit jaar brengt is nog maar de vraag, maar wij willen daar graag op voorbereid zijn.
Vrijwilligers gezocht
Om deze opvang te kunnen draaien hebben wij per avond 2 vrijwilligers nodig die helpen met het bereiden en uitdelen van soep, koffie/thee en verrichten diverse hand- en spandiensten, maar ook voor het spelen van spelletjes en het voeren van gesprekken met onze gasten. Gezamenlijk met de medische dienst, beveiliging en professionals wordt zorg gedragen voor een open en veilige sfeer. Deze diensten duren van 18.30 tot 23.15. Afhankelijk van de drukte/aantal vrijwilligers is het ook mogelijk om een kortere dienst te draaien.
Beschikbaarheid
Als je je aanmeldt als vrijwilliger verwachten we dat je bereid bent om bij het afroepen van de KWR een (paar) keer een dienst te draaien. We beseffen dat we vaak pas kort van te voren kunnen doorgeven dat we open gaan en dat je misschien andere plannen hebt die week. Je kan jezelf inroosteren met het rooster account wat je krijgt toegestuurd.
Mocht je hier aan willen meewerken, stuur dan een mailtje met je naam en contactgegevens naar kwr@tussenvoorziening.nl. Wij zorgen er dan voor dat er contact met je wordt opgenomen en te zijner tijd een rooster account en informatie die je verder nodig hebt ontvangt. Voor eventuele verder informatie kun je mailen met kwr@tussenvoorziening.nl.