Jules van Dam ontvangt de Maartenspenning

28 november 2018

Tijdens het jubileum op 27 november reikte wethouder Van Ooijen de Maartenspenning uit aan Jules van Dam. Hij ontvangt deze stedelijke onderscheiding omdat hij zich ruim 30 jaar heeft ingezet als bestuurder van diverse Utrechtse instellingen gericht op zorg voor dak- en thuislozen.

Persbericht van de gemeente Utrecht: In 1993 richtte de heer Van Dam De Tussenvoorziening op, gericht op het verzorgen van meer dan alleen bed, bad en brood voor dak- en thuislozen, zoals medische zorg, goed draaiende nachtopvang en extra winteropvang. Eerder was Van Dam coördinator en nachtwaker van de Sleep-Inn. Hij heeft de daklozenopvang in Utrecht op professionele wijze georganiseerd en zo de zorg voor zeer kwetsbare Utrechters gewaarborgd.

Naast zijn werkzaamheden voor De Tussenvoorziening is de heer Van Dam voorzitter van de Armoedecoalitie. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor ’t Groene Sticht en bewaakte de doelstellingen van deze woon-werkgemeenschap voor kwetsbare bewoners in Leidsche Rijn. Hij bracht in dit verband Emmaus Haarzuilens in contact met de VNG International. Op landelijk niveau behartigt hij de belangen van deze doelgroep in De Federatie Opvang. Altijd met als doel om kwetsbare mensen te steunen de regie over hun leven terug te nemen.

De uitreiking van de stedelijke onderscheiding vindt plaats tijdens de sluiting van het symposium Van Bus naar Buurt, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van stichting De Tussenvoorziening.

De Maartenspenning wordt door het college van burgemeester en wethouders toegekend aan degenen die zich belangeloos verdienstelijk hebben gemaakt op lokaal kerkelijk, cultureel en/of sociaal-maatschappelijk gebied, in het bijzonder werkzaamheden die bijdragen tot charitatieve of tot culturele doelen.