Kamerlid op werkbezoek bij de Tussenvoorziening

18 december 2017

Vrijdag 15 december was Rene Peters, Kamerlid voor het CDA, de hele dag op werkbezoek bij de Tussenvoorziening. Hij werd rondgeleid door de directeur, Jules van Dam.

Het bezoek varieerde van schuldhulpverlening tot de positie van kinderen in de opvang. Rene was zichtbaar onder de indruk van de resultaten van het uitstapprogramma voor prostituees. Ook het prijswinnende Gemengd Wonen project Majella werd bezocht. De dag eindigde met het uitdelen van een maaltijd in het Smulhuis, waar met name daklozen van de straat en ongedocumenteerden komen.

Rene vertelde dat er in de kamer juist een motie van hem met bijna kamerbrede steun is aangenomen, waarin de regering wordt opgeroepen alles in het werk te stellen om aanbesteding in het sociale domein niet verplicht te stellen, zodat lokale netwerken niet verplicht verstoord worden.
Rene liet verder weten zich hard te maken voor de positie van mensen in de opvang, die nog geen uitkering krijgen, maar wel al een eigen bijdrage moeten betalen, daartoe verplicht door veel gemeentelijke overheden. In Utrecht is er gelukkig ruimte om in dit soort gevallen een hardheidsclausule toe te passen.
Ook zal hij bij collega’s in de kamer zich hard maken voor meer goedkope woningen. Rene en Jules waren het er snel over eens dat dit de meest voor de hand liggende oplossing is voor veel daklozen. Dat kent eigenlijk alleen maar voordelen, zowel voor de maatschappij, met betrekking tot de kosten en voor de dakloze zelf.