Koningin Máxima steekt gasten en begeleiders hart onder de riem

14 april 2020

Op dinsdagmiddag 14 april kregen wij een bijzonder telefoontje. Koningin Máxima belde ons via beeldbellen. Zij wilde graag weten hoe het in deze periode gaat met de gasten en begeleiders op de daklozenopvang. Hoe gaan de bewoners en begeleiders nu met elkaar om?

De koningin sprak met medewerkers van de NoiZ (nachtopvang in Zelfbeheer). Deze opvanglocatie is sinds kort een 24-uursopvang voor dakloze mensen. Ze sprak haar waardering uit over ons werk en leefde mee met de mensen die dak- en thuisloos zijn.

Thuisblijven zonder thuis

Onze opvanglocaties zijn nog steeds open. Want hoe kun je anders thuisblijven als je geen thuis hebt? Wel gelden er beperkende maatregelen. Daarvoor hebben we onze opvanglocaties anders moeten inrichten. Kleinschaliger en voor een ‘uitgedunde’ doelgroep. Ook zijn we in één week tijd overgegaan van een nachtopvang naar een 24-uursopvang.

“Het verbaast mij dat het in zo’n korte tijd goed is gegaan. We moeten nog wel wat puntjes op de i zetten. Zo proberen we iedereen te betrekken om goed schoon te maken. Dat moeten we nog wel aanscherpen. Sommige gasten zijn dat niet gewend”, vertelt Elyas (beheerder) aan de koningin. Frank (werkbegeleider) vertelt dat de eerste coronabesmetting op de opvang is vastgesteld. “Gelukkig was de NoiZ daar goed op voorbereid. Deze gast is naar een van onze quarantainewoningen gebracht.”

Versnelde doorstroom

De koningin sprak ook met Jules (onze bestuurder). Hij benadrukt dat het opvang van mensen in hun eigen woning altijd de beste oplossing is. “We zijn heel blij dat we een aantal mensen versneld konden doorplaatsen naar een eigen woning. Graag zien wij deze oplossingen als de nieuwe standaard. Ook als de coronacrisis straks voorbij is.”

Hieronder vind je een compilatie van het gesprek: