Koudweerregeling weer van start

25 november 2021

De gemeente Utrecht heeft vanaf vrijdag 26 november 2021 de ‘koudweerregeling’ afgeroepen. Dat betekent dat er extra opvang is voor dakloze mensen die normaal gesproken niet in een opvang maar bijvoorbeeld op straat slapen. De Tussenvoorziening coördineert en verzorgt de extra opvang.

De koudweerregeling (KWR) gaat in als de gevoelstemperatuur onder de 0 graden komt. De eerste periode liep van 26 november tot dinsdagochtend 30 november 2021. Op donderdag 2 december komt er opnieuw een koude front naar Nederland en gaat de koudweerregeling weer in. De KWR gaat in de winter op- en af, afhankelijk van het weer.

Gratis overnachting

Dakloze mensen die normaal gesproken niet in een opvang verblijven, kunnen zich melden bij verschillende opvanglocaties in Utrecht.  Daar horen zij bij welke plek ze terecht kunnen. De opvang, soep en brood zijn gratis. Voor €4,50 krijgen gasten ook een lunch en avondmaaltijd.

De Stadsbrug

Een van de opvanglocaties is locatie De Stadsbrug van WIJ 3.0. De Tussenvoorziening verzorgt hier samen met WIJ3.0 dag en nacht opvang. Hier verblijven alleen mannen.  Tijdens koud weer mogen ook ‘niet-rechthebbende’ daklozen gebruik maken van de opvang in Utrecht. Dat zijn bijvoorbeeld arbeidsmigranten of mensen zonder verblijfstatus. Onze locaties Noiz en Jansveld (Sleep Inn) zijn open voor vrouwen.

Alle opvang is dag en nacht open

Er zijn ook dakloze mensen die uit principe buiten willen slapen. Veldwerkers, politie en andere ketenpartners wijzen deze mensen op het gevaar van de kou en motiveren hen om een warm onderkomen te zoeken. Alle opvang in Utrecht is dag en nacht beschikbaar. Op alle opvanglocaties kan de anderhalvemeter maatregel in acht worden genomen.

Vrijwilligers gezocht

Omdat tijdens koud weer meer mensen in de opvang verblijven, zijn vrijwilligers van harte welkom! Je kunt helpen met het bereiden en uitdelen van soep, koffie en thee en het verrichten van diverse hand- en spandiensten. Je helpt ook mee om een goede sfeer te creëren met de gasten. Interesse? Neem een kijkje op onze website bij wintervrijwillgers.