Koudweerregeling weer van start

18 november 2022

Op vrijdag 18 november 2022 ging de ‘koudweerregeling’ in. Dat betekent dat er extra opvang is voor dakloze mensen die doorgaans niet in een opvang, maar bijvoorbeeld op straat slapen. De Tussenvoorziening coördineert en verzorgt de extra opvang.

De koudweerregeling (KWR) gaat in als de gevoelstemperatuur onder de 0 graden komt. De regeling is van kracht in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De eerste periode liep van vrijdag 18 november tot maandag 21 november. Wanneer het opnieuw koud wordt, gaat de regeling weer in.

Tijdens koud weer mogen ook ‘niet-rechthebbende’ daklozen gebruik maken van de opvang in Utrecht. Dat zijn bijvoorbeeld arbeidsmigranten of mensen zonder verblijfstatus. Buiten koudweerperioden kunnen zij geen beroep op opvang doen en verblijven zij op straat. Het doel van de regeling is om deze groepen te beschermen tegen mogelijke gezondheidsschade door de lage temperaturen.

De KWR gaat tijdens de winter vaak op- en af, afhankelijk van het weer. De gemeente bepaalt wanneer de regeling start en weer stopt, tussen 1 november en 1 april. De regeling kan ook worden ingezet worden bij storm (ook wel: ‘stormregeling’). Dit is wanneer een storm doorzet naar code rood, of wanneer de overheid mensen oproept binnen te blijven.

De Stadsbrug

Een van de opvanglocaties is locatie De Stadsbrug van WIJ 3.0. De Tussenvoorziening verzorgt hier samen met WIJ3.0 dag en nacht opvang. Hier verblijven alleen mannen. Onze locaties Noiz en Jansveld (Sleep Inn) zijn open voor vrouwen.

Er zijn ook dakloze mensen die uit principe buiten willen slapen. Veldwerkers, politie en andere ketenpartners wijzen deze mensen op het gevaar van de kou en motiveren hen om een warm onderkomen te zoeken.Vrijwilligers gezocht

Omdat tijdens koud weer meer mensen in de opvang verblijven, zijn vrijwilligers van harte welkom! Je kunt helpen met het bereiden en uitdelen van soep, koffie en thee en het verrichten van diverse hand- en spandiensten. Je helpt ook mee om een goede sfeer te creëren met de gasten. Interesse? Geef je op als wintervrijwilliger.

We kijken ernaar uit om iedereen weer een warme en droge plaats te bieden!