Laptops met maatjes voor mensen in armoede

8 maart 2022

Zonder laptop is er veel lastig: solliciteren, een mailadres aanmaken, Digid aanvragen, een zoom meeting of afstandsonderwijs volgen. Voor veel mensen die in armoede leven is de aanschaf van een laptop niet mogelijk. En dat zorgt voor ongelijke kansen. Tijd dat daar verandering in komt, toch?

300 laptops met maatjes

8 Utrechtse organisaties hebben de krachten gebundeld en zorgen samen dat komend jaar 300 Utrechters met een kleine beurs een laptop krijgen. En, als ze dat willen, een gratis cursus digitale vaardigheden en een eigen digi-maatje die ze een tijdje op weg helpt met de laptop. Want een eigen laptop is leuk, maar als je er niet mee overweg kunt, heb je er nog niks aan.

De laptops worden uitgegeven aan cliënten van de Voedselbank, de Tussenvoorziening, Moviera en Steunpunt GGZ Utrecht. Zij krijgen een tweedehands laptop die is ingezameld door het project Opgelapt van de Utrechtse Uitdaging. De laptop wordt eerst opgeknapt door vrijwilligers van DigiWijs en de Tussenvoorziening. De training wordt verzorgd door vrijwillige docenten van Digiwijs 3.0. De digimaatjes zijn vrijwilligers van de Tussenvoorziening.

Help je mee?

  • Je kunt dit project steunen door het doneren van een laptop.
    We hebben nog veel tweedehands laptops nodig! Bijvoorbeeld een laptop die je zelf niet meer gebruikt. Of afgeschreven laptops van een werkgever of je eigen bedrijf. Bied jouw laptop aan bij het vrijwilligersteam van Opgelapt.

 

  • We zijn ook op zoek naar vrijwilligers.
    Ben je handig met de computer, vind je het leuk om een cursus te geven of een digimaatje te worden? Je hoeft echt geen wizkid te zijn voor deze leuke vrijwilligersjob. Een paar uur van je tijd en zin om mensen iets te leren voldoende. Meld je aan als vrijwillig docent bij Digiwijs3.0 of digimaatje bij de Tussenvoorziening.

 

Subsidie en deelnemende partijen

Voor dit project is een subsidie ontvangen van versneld vernieuwen van de Gemeente Utrecht. De deelnemende partijen zijn: De Armoedecoalitie, de Tussenvoorziening, WIJ 3.0, Stichting Voedselbank Utrecht, Moviera, Steunpunt GGz, Dock en de Utrechtse Uitdaging.