Majella Wonen wint de innovatieprijs i-Opener

24 november 2017

Majella Wonen, heeft de innovatieprijs i-Opener gewonnen. In dit Utrechtse woonproject wonen (ex-)cliënten van de Tussenvoorziening en huurders van Portaal samen in een appartementencomplex. Het is een  samenwerking van de Tussenvoorziening, Portaal en de gemeente Utrecht. Majella Wonen is bekroond als het meest innovatieve project rondom het thema wonen & zorg.

Majella Wonen
Het doel van Majella Wonen is het bieden van betaalbare huisvesting voor mensen uit de maatschappelijke opvang én het realiseren van een prettige woonbuurt in een zogenaamde magische mix. In het wooncomplex wonen mensen met een contract via De Tussenvoorziening en mensen met een contract van Portaal. In totaal gaat het om zo’n 70 bewoners, variërend van alleenstaand, tot samenwonend en gezinnen. Samen vormen zij een actieve woonvereniging.

De huurders van de Tussenvoorziening zijn sociaal kwetsbare mensen die dakloos zijn geweest. Zij zijn cliënten van de Tussenvoorziening en hebben stabiliserende begeleiding en ondersteuning nodig bij het voeren van de regie over hun wonen en leven.

De huurders van Portaal zijn mensen met een grote sociale betrokkenheid die een actieve bijdrage willen en kunnen leveren aan de woonomgeving.

Uniek project
Naast Majella Wonen, nomineerde de vakjury nog twee andere corporaties: Laurens Wonen met woonproject  Samen & Anders, en Woningstichting Domus met het project Het Nieuwe Wonen. De deelnemers aan de Aedes Corporatiedag op 23 november 2017 kozen vanuit deze drie het project Majella Wonen als winnaar.

Volgens de deskundige jury van de i-Opener is dit een inspirerend project waarbij  het ‘vragende’ en ‘dragende’ binnen het concept aanspreekt. Daarnaast wonen meerdere verschillende groepen bewoners samen en is sprake van community-vorming. Het draagt bij aan de inclusieve samenleving.

Majella Wonen wint een effectmeting van de innovatie, die laat zien wat het project precies oplevert. Met de innovatieprijs i-Opener willen de initiatiefnemers Aedes en KWH corporaties inspireren om meer innovatieve woonvormen op te zetten.

In februari van dit jaar was Majella Wonen ook al de trotse winnaar van ‘Help Nederland Vooruit’ van de ING in regio Utrecht.

Erik Patist, Sociaal Beheerder bij Portaal
Joa Middelkoop, Voorzitter Woonvereniging Majella
Nico Ooms, Projectleider De Tussenvoorziening