Máxima viert twintigste verjaardag Leidsche Rijn

2 oktober 2018

Hare Majesteit Koningin Máxima viert op 5 oktober op het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum de twintigste verjaardag van het stadsdeel Leidsche Rijn. Koningin Máxima zal daarbij in gesprek gaan met bewoners van ’t Groene Sticht en Place2BU.

Koningin Máxima maakt een wandeling door Leidsche Rijn Centrum en spreekt met bewoners van verschillende woonvormen die de wijk kent, zoals de atelierwoningen in De Kersenboomgaard.
Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. Wat begon als een weiland van ongeveer 2.500 hectare en de dorpen Vleuten, De Meern en Haarzuilens, vormt nu het westelijke stadsdeel van Utrecht. De eerste paal werd in december 1997 geslagen en in oktober 1998 kwam de eerste bewoner in Langerak wonen, waarna de buurten De Balije, De Woerd, Parkwijk, Terwijde, Het Zand, Vleuterweide, Veldhuizen, Grauwaart, Hoge Weide en Leidsche Rijn Centrum zijn gebouwd. Met inmiddels 85.000 inwoners woont een kwart van de Utrechters in Leidsche Rijn. Als Leidsche Rijn gereed is, wonen hier in totaal 110.000 mensen.

20 jaar Leidsche Rijn
Na twintig jaar bouwen van woningen en de aanleg van het fantastische Máximapark tussen de toenmalige gemeenten Vleuten-De Meern en Utrecht, heeft Utrecht er een stadsdeel bij waar de bewoners trots op zijn. De bewoners hebben vanaf mei 2018 veel activiteiten georganiseerd voor de viering van 20 jaar Leidsche Rijn onder het motto ’20 jaar Nieuwe Buren’.

Programma 5 oktober
Op vrijdagmiddag 5 oktober viert heel Leidsche Rijn het officiële verjaardagsfeest op het Brusselplein in het nieuwste deel van Leidsche Rijn: Leidsche Rijn Centrum, het tweede stadscentrum van Utrecht, de verbindende schakel tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ stad Utrecht. Op het verjaardagsfeest begeleidt burgemeester Jan van Zanen Koningin Máxima bij een wandeling waarbij zij ook spreekt met bewoners van bijzondere woonvormen in Leidsche Rijn, de ‘Bijzondere Nieuwe Buren’. Daarna volgt een muzikaal programma met de jeugd van Leidsche Rijn. Vervolgens snijdt Koningin Máxima een grote verjaardagstaart aan, samen met kinderen en bewoners van het eerste uur uit Leidsche Rijn.

(Bericht: Gemeente Utrecht)