Meer aandacht voor dakloosheid juist nu van belang

3 oktober 2023

Dinsdag 10 oktober, Werelddaklozendag, vindt in Utrecht de tweede editie van Uit je Dakloos plaats. Opvanglocaties zitten vol en de woningnood is hoger dan ooit. Veel mensen hebben geen woning. Hoewel het CBS met dalende cijfers van het aantal dakloze mensen in Nederland komt, zien de betrokken partners van Uit je Dakloos een andere werkelijkheid. Dat maakt een nieuwe editie meer dan urgent.

De verschillende activiteiten vinden plaats in Bibliotheek Neude in Utrecht.

Overdag is er de Tentoonstelling: Zie jij wie dakloos is en wie niet? Onder het motto ‘het kan iedereen overkomen’ wil de expositie stigma’s rond dakloosheid doorbreken.

‘s-Middags zijn er verschillende inloopspreekuren. Bij U-Centraal kunnen mensen terecht met vragen over geldzaken, bij de buurtteams over dreigende dakloosheid en ook is er een spreekuur over digitale overheidszaken.

’s-Avonds wordt met een aantal ervaringsdeskundigen teruggekeken op het afgelopen jaar, sinds Uit je Dakloos 2022. Verder bespreekt Willem van Sermondt van het Kansfonds hoe we dakloosheid eigenlijk zouden moeten meten en worden een aantal initiatieven uitgelicht die bijdragen aan de oplossingen van woningnood. Speciaal onderdeel van het avondprogramma is de voorstelling ‘Het wordt niets zonder jou’, van Hans de Booij en zijn biograaf Sander van Leeuwen. Dit is een kwetsbare en tegelijk vrolijke voorstelling over roem en succes, maar ook over pijnlijke relaties, bijna-doodervaringen, dreigende dakloosheid en eenzaamheidsgevoelens.

De toegang is gratis. Vanwege de beperkte ruimte in de zaal dienen bezoekers voor het avondprogramma wel een kaart te reserveren.

Meer informatie over Uit je Dakloos en het programma op 10 oktober

Uit je Dakloos wordt georganiseerd door de Tussenvoorziening, Lister, het Leger des Heils, de Utrechtse woningcorporaties Portaal, Woonin, SSH, Bo-Ex, Cazas Wonen en Habion en de gemeente Utrecht.