Met cliënten naar Bosnië: een prachtige ervaring

13 juni 2019

“Het contact met de kinderen, die lach, die blik, dat vind ik mooi. Je krijgt door deze reis een betere moraal om in de toekomst meer kinderen blij te maken” vertelt Mirsad, cliënt van de Tussenvoorziening, over de bijzondere reis die hij met ons maakte.

Eind mei vertrok een groepje cliënten met begeleiders via Stichting Just Sophie naar Mostar in Bosnië. Hier wordt gewerkt aan de realisatie van een lunchroom, waar jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Ons doel was cliënten te laten ervaren hoe het is om in het buitenland iets voor een ander te betekenen. Om de reis te betalen, organiseerden we onder andere een benefietavond en betaalden deelnemers een kleine bijdrage.

Voor de meeste cliënten was dit de eerste keer dat ze een verre (vlieg)reis maakten. Naast werken was er gelukkig ook tijd om iets van het land te zien. Clifton: “De vlucht was geweldig, voor mij voor het eerst. Het voelt geweldig om dit voor de kinderen te doen. Je ziet wel wie rijk en arm is. Het is een mooi land, veel bergen, ik ben een ervaring rijker.”

Ook begeleider Herko was onder de indruk. “Wat me het meest verraste, was de enorme inzet die de cliënten lieten zien. Tuinen werden omgespit, bomen en struiken geplant, vloeren gelakt, enorme lange muren geschilderd. Het werd allemaal zonder morren gedaan. Ik heb genoten van de saamhorigheid in de groep, hoe mensen die elkaar niet of nauwelijks kenden met elkaar optrokken en elkaar steunden. Ook vond ik het bijzonder om te zien dat onze cliënten daadwerkelijk iets voor anderen konden betekenen. Ze zagen hoe het leven daar is en dat de mensen het daar met veel minder middelen moeten doen. Heel inspirerend en wat mij betreft voor herhaling vatbaar!”