Miljoenen verdienen met mijn eigen boek

24 mei 2019

“Ik wil dat de tongen uit de mond komen als mensen mijn boek lezen. En natuurlijk dat mijn boek goed verkoopt zodat er een tweede deel komt. Deel drie wordt in het Engels.”

Steven Spaapen (56) is een cliënt bij de Stek. Hij is verslaafd aan harddrugs en heeft schizofrenie. Van 2002 tot 2006 schreef hij voor Straatnieuws, de Utrechtse daklozenkrant. “Het was altijd mijn droom om een boek te schrijven. Heel succesvol te worden, de nieuwe Ronald Giphart. Miljoenen verdienen. Nou ja, een paar honderd zou ook fijn zijn”, vertelt Steven. Samen met zijn begeleider Moreno brengt hij zijn eerste boek uit: ‘Het Dagboek van Steven’. Een bundel van zijn beste verhalen en gedichten over dakloosheid, drugssmokkel, schrijven, reizen naar Mars, detentie en het leven.
Het boek is vanaf 30 mei verkrijgbaar bij Broese boekverkopers en via morenovanhulst@tussenvoorziening.nl.

Moreno: “Vier jaar lang werkten Steven en ik samen aan zijn boek. Want dat had Steven even nodig op dat moment. Iets om naar uit te kijken, iets waar hij energie van kreeg. En het vuur is weer duidelijk terug. Hij schrijft weer en activeert mij nu als zijn ‘manager’. Samen op zoek naar het grote geld en het nog grotere succes. Niet vies van een beetje ambitie. Ik analyseerde jarenlang verhalen aan de universiteit. Nog nooit ben ik zo’n complex verhaal tegengekomen als het verhaal dat Steven van zijn leven heeft gemaakt.

Verdwalen in de geest van Steven is meegaan naar de Spaanse grens en daar samen met hem zwetend in de bus wachten in de hoop dat de grenspolitie je dit keer niet met zestien kilo drugs betrapt. Samen met Steven dwalen door drugspanden in Frankfurt en daar in een parkeergarage heroïne ingespoten krijgen door een prostituee. Samen met Steven op de trap zitten in de hoop dat zijn vader zijn moeder dit keer geen geweld aan zou doen en samen met hem na lange tijd weer opgelucht de gevangenis uitkomen. Het waren vier hele spannende jaren. Ook ik kan niet wachten op deel twee…”