Mitros en De Tussenvoorziening realiseren samen twee gemengde woonconcepten in Utrecht

16 juli 2020

Mitros en De Tussenvoorziening gaan een samenwerking aan voor het realiseren van twee gemengd woonprojecten in Utrecht. De twee organisaties ondertekenden donderdag 16 juli een  samenwerkingsovereenkomst voor de komende drie jaar.

Met de samenwerking spelen de organisaties in op de groeiende behoefte aan het huisvesten van bijzondere doelgroepen in Utrecht en Nieuwegein.  Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros: “Wij zijn er voor álle mensen die een betaalbare huurwoning nodig hebben. Dus ook voor meer ‘kwetsbare doelgroepen’. Samen met De Tussenvoorziening kunnen we een wooncomplex maken waar allerlei huurders door elkaar wonen en samen een vitaal onderdeel van de wijk worden. Daar zijn we heel blij mee. Met de hulp van De Tussenvoorziening kunnen we optimaal aan onze maatschappelijke opgave bijdragen.” Jules van Dam, bestuurder van De Tussenvoorziening: “We werken al lang met Mitros samen. We zijn blij dat we nu met Mitros ook mooie gemengd woonprojecten hebben kunnen ontwikkelen. Dat bevalt goed en smaakt naar meer.”

Foto: Jules van Dam (links) en Henk Peter Kip

MIXIT: nieuwbouw met nadruk op omkijken naar elkaar
Het eerste gemengd woonproject dat de organisaties realiseren is MIXIT. Een nieuwbouwcomplex met 100 twee- en driekamerappartementen in het centrum van Leidsche Rijn. Een deel van de huurders is dak- en/of thuisloos geweest. Zij zijn er weer aan toe om zelfstandig te gaan wonen en krijgen daarbij woonbegeleiding. De andere woningen zijn bestemd voor huurders van Mitros. Zij vormen betrokken buren die een actieve bijdrage leveren aan de woonomgeving.

Zorgvuldige selectie en begeleiding
Omdat huurders bewust kiezen voor gemengd wonen, verloopt de toewijzing van woningen anders. Wijkconsulent Bas Klees: “Om een stevige wooncommunity te vormen doen we samen met de Tussenvoorziening een zorgvuldige selectie van de huurders. Naast de standaard criteria selecteren we mensen ook op motivatie, bijvoorbeeld of iemand graag contacten legt of activiteiten organiseert.” Maran van Scheppingen, beleidsmedewerker van De Tussenvoorziening: “We kijken bij de selectie kritisch of mensen echt in staat zijn een bijdrage te leveren. Sommige kandidaten komen zelfs al met concrete plannen, zoals een burenapp of dansworkshops. Daarmee creëren we een fijne woonomgeving waar onze cliënten een nieuwe woonstart kunnen maken.”

Planning
In augustus krijgen de geselecteerde kandidaten groen licht. Naar verwachting worden de woningen in oktober door BAM opgeleverd. Bas Klees: “We kijken ernaar uit om de sleutels aan de nieuwe bewoners te overhandigen. Door gemengd woonprojecten zoals MIXIT te realiseren, kunnen we iedereen en fijne betaalbare woonplek in Utrecht geven.”