Duurzaam verbouwde NoiZ feestelijk heropend

12 oktober 2021

Na een verbouwing van twee jaar is de NoiZ (nachtopvang in zelfbeheer) feestelijk heropend als 24-uursopvang. De locatie was eerder een nachtopvang, waar mensen die dak- of thuisloos zijn de nacht konden doorbrengen. In Utrecht zijn hiermee de twee reguliere en grootste opvanglocaties verbouwd naar 24 uurs voorzieningen.

De NoiZ is de afgelopen twee jaar door de gemeente Utrecht grondig verbouwd. Nu is de locatie ingericht als 24- uursopvang, met 30 eenpersoonskamers en 3 slaapzalen voor maximaal 5 personen. Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke Ondersteuning: “In Utrecht willen we dat mensen 24 uur op een opvanglocatie kunnen verblijven, liefst op een eigen kamer. Hiermee hebben zij een vaste plek en daarmee meer rust om te werken aan herstel. Ik ben er trots op dat dit de eerste opvanglocatie voor dak- en thuislozen in Nederland is die verbouwd is tot een volledig duurzame plek.”

Energielabel A

Het pand heeft een grote transformatie ondergaan, waarbij er een nieuwe indeling is gemaakt en alle ruimten zijn voorzien van vloerverwarming. Het pand is aardgasvrij, opnieuw geïsoleerd, heeft een warmtepomp en 271 zonnepanelen. Hiermee heeft het pand energielabel A ontvangen.

Zelfbeheer

Jules van Dam, bestuurder Tussenvoorziening: “Wat ook uniek is, is dat de NoiZ de enige 24-uursopvanglocatie in Nederland is, die door dak- en thuislozen zelf beheerd wordt. In het ruim 25-jarig bestaan is de NoiZ nog geen dag dicht geweest. Dat vind ik fantastisch. Het is de schoonste opvang van Nederland, de maaltijden zijn prima, het onderlinge afstemmen gaat goed, het rooster dat telkens weer door daklozen zelf gevuld moet worden en ook gevuld wordt. Hulde.”

Nieuwe naam

NoiZ staat voor Nachtopvang in Zelfbeheer. Omdat er van nachtopvang nu geen sprake meer is, hebben de gasten en beheerders een nieuwe naam bedacht. Deze naam is dinsdag onthuld door wethouder Van Ooijen. Omdat de naam NoiZ een begrip is in de stad, blijft de afkorting bestaan, maar met een nieuwe invulling: ‘Nachtopvang’ wordt ‘Nieuwe’, namelijk ‘Nieuwe opvang in Zelfbeheer’.

Onderscheiding Domtoren in Goud

Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Domtoren in Goud. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij zich jarenlang heeft ingezet voor de gasten van de opvang, als ervaringsdeskundige. Met zijn doorzettingsvermogen is hij niet alleen een inspiratiebron voor andere dak- en thuislozen geweest, maar ook voor hulpverleners. Zelfs nu hij met pensioen is, blijft hij zich inzetten voor de NoiZ.

 

In het nieuws