Nu ook Europees platform tegen dakloosheid

22 juni 2021

Gisteren, 21 juni 2021, is op een Ministersconferentie het Europese platform tegen dakloosheid gelanceerd. Het platform zal tot minstens 2030 bestaan en wordt ondersteund door het Europese parlement en de Europese commissie. Voorzitter is ex-premier van België, Yves Letherme. Letherme functioneerde het afgelopen jaar als vrijwillig ambassadeur van Feantsa, de Europese Federatie van Nationale Organisaties die met Daklozen werken. Onze bestuurder Jules van Dam werd als lid van het Dagelijks Bestuur van Feantsa NL uitgenodigd bij de lancering van het Europese platform.

Geld!

Een van de eerste wapenfeiten wordt de bekendmaking van een nieuw Europees investeringsfonds voor huisvesting van daklozen van 300-400 miljoen. Ook zal er na de zomer een innovatiefonds komen van ca 10 miljoen, waar landen op kunnen inschrijven.

Extra politieke aandacht.

Jules van Dam woonde de bijeenkomst online bij. Hij vertelt: “Er waren veel mooie woorden uiteraard. In de woorden van Commissaris Schmidt ‘moet het platform leiden tot uitwisseling van kennis, verzameling van data en het delen van fondsen’. Het platform zal in zijn ogen leiden tot extra politieke aandacht, ook voor zaken rondom dakloosheid, zoals armoede en verlopen buurten. Europa gaat voor een minimuminkomen en het opknappen van 100 buurten volgend jaar. 10% van de Europeanen betaalt meer dan 40% van hun inkomen aan huisvesting en dat moet veranderen, vinden vele sprekers. En ‘Hou de COVID maatregelen overeind, totdat duidelijk is dat de negatieve effecten echt achter de rug zijn’, hoorde hij meermaals terugkomen.

Nationale verantwoordelijkheid.

Vanuit Europa is het platform opgericht, maar de echte inhoud moet toch komen van het belang dat de afzonderlijke landen eraan hechten. Ministers of hun vertegenwoordigers mochten allen een korte speech houden. Velen spraken van extra Housing, Housing First en the Right to Housing. Ook riepen velen op om de dakloosheid toch echt opgelost te hebben voor 2030. En, hoewel het een nationale verantwoordelijkheid blijft, toch ook wel extra Europese fondsen. De Nederlandse Vertegenwoordiger Ernst van Koesveld benadrukte dat Nederland dit en het volgend jaar extra geld stopt in de bestrijding van dakloosheid.