Pay date of toch prostitutie?

12 januari 2018

Niet alleen meiden werken minderjarig in de prostitutie, ook minderjarig jongens hebben te maken met seksuele uitbuiting. Daarom helpt Pretty Woman niet alleen meiden, maar ook jongens. Samen met de Tussenvoorziening ontwikkelt Pretty Woman een methodiek om jongens te helpen die te maken hebben met misbruikrelaties. De Tussenvoorziening biedt begeleiding en hulp bij uitstap, voor zowel mannen als vrouwen.

“Het zit nog heel erg in het duister en zou veel maar naar het licht moeten,” zegt Martine Fagel, hulpverlener bij Pretty Woman. “Jongens noemen het geen prostitutie, ze maken gewoon afspraakjes of hebben pay dates.“ Donderdag 12 januari werkten Martine Fagel en collega Jacqueline Kleijer mee aan een uitzending van Undercover in Nederland over jongensprostitutie. Jacqueline: “Het is heel belangrijk dat er veel meer aandacht komt voor deze problematiek. Vaak hebben jongens die in die situatie zitten, dat niet in de gaten. Ook hun omgeving ziet de signalen niet.”

Cijfers
Hoeveel jongens te maken hebben met seksuele uitbuiting, is niet bekend. Hulporganisatie Terre des Hommes is een jaar geleden gestart met het meldpunt WATCH, dat zich vooral richtte op loverboys en meisjesprostitutie. Dat leidde tot 53 zaken die aan de politie zijn overgedragen, in vijf gevallen ging het om jongens. WATCH werkt samen met CoMensha, die de landelijke cijfers over seksuele uitbuiting verzamelt. Ook CoMensha signaleert dat jongensprostitutie onderbelicht is.

Meer weten?
Zie hier de uitzending Undercover in Nederland van 11 januari 2018 over jongensprostitutie

Movisie maakte in 2010 een factsheet over jongensprostitutie, met daarin ook aandacht voor Utrechts onderzoek.

Via deze link zie je de reportage van Een Vandaag (9 januari 2018) over het onderzoek van WATCH en Undercover in Nederland naar jongensprostitutie.