Podcastserie ‘Over sekswerk en hulpverlening: wat werkt?’

16 maart 2021

Vanaf 16 maart 2021 start de podcastserie ‘Over sekswerk en hulpverlening: wat werkt?’. Belle Hulpverlening maakte de serie samen met vier (ex) sekswerkers.

In deze vierdelige serie komen Nadia, Linda, Monique en Tim aan het woord*. Zij werken of werkten als sekswerker en kwamen in die hoedanigheid met Belle Hulpverlening uit Utrecht in aanraking. Allemaal op een ander moment in hun leven en met een andere vraag. Hun verhalen zijn indringend en krachtig en laten zien dat zowel sekswerk als hulpverlening vele lagen hebben.

Hulp

Hebben alle sekswerkers hulp nodig? “Zeker niet!” zegt Minke Fischer, unitmanager van team Belle Hulpverlening van Stichting de Tussenvoorziening. “Sekswerk kan een eigen een keuze zijn en in vrijheid plaatsvinden. Toch kan het zo zijn dat er een moment komt dat een sekswerker wil stoppen. Of dat hij/zij in de knel komt op het gebied van financiën, huisvesting, verslaving of afhankelijkheid. Dan kunnen sekswerkers bij Belle Hulpverlening terecht. Ook als er sprake is van dwang of drang, bieden wij natuurlijk graag onze hulp aan.”

Drempel verlagen

De verhalen van Linda, Monique, Nadia en Tim zijn verwerkt in een podcastserie, omdat Belle Hulpverlening zowel de breedte van het sekswerk als die van Belles dienstverlening wil laten zien. Minke: “We weten dat er nog veel vooroordelen bestaan over sekswerk maar ook over dat van hulpverleners. We willen met deze verhalen laten horen dat er niet 1 aanpak bestaat en dat wij zonder oordeel werken. We hopen zo ook  een eventuele drempel te verlagen om contact met ons op te nemen.”

Vier verhalen, vier afleveringen

In aflevering 1 horen we het verhaal van Nadia. Nadia vond het sekswerk dat zij deed niet leuk, maar het was voor haar de beste manier om voor zichzelf en haar drie kinderen te zorgen. “Het leverde snel geld op en ik kon iemand anders zijn.” Stoppen ging niet van de ene op de andere dag, maar duurde eerder jaren. Al die tijd hield een hulpverleenster van Belle contact met Nadia. “Op een dag was ik er klaar voor en kwam ik via Belle aan een woning waar ik tot rust kon komen.” Ook kreeg ze vertrouwen van Belle, waardoor Nadia weer in zichzelf durfde te geloven. Nu staat ze op het punt om een opleiding te gaan volgen.

  • De eerste aflevering staat vandaag online en is via deze link te beluisteren.
  • In aflevering 2 hoor je het verhaal van Linda. Ook zij is gestopt met sekswerk. Dat was niet makkelijk maar het werk zelf brak haar nog meer op. Deze aflevering staat op 23 maart online.
  • In aflevering 3 vertelt Monique dat zij haar werk leuk vindt. Toch ging niet alles altijd van een leien dakje en kon zij op sommige gebieden best wat steun gebruiken. Deze aflevering staat op 30 maart online.
  • In aflevering 4 vertelt Tim hoe hij, in een kwetsbare periode van zijn leven, in de jongensprostitutie belandde en werd uitgebuit. Uiteindelijk zette hij een moedige stap en deed hij aangifte. Nu werkt hij aan zijn toekomst en doet hij veel vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Deze aflevering staat op 6 april online.

Luisteren?
Je kunt de afleveringen van de podcastserie ‘Over sekswerk en hulpverlening: wat werkt?’  beluisteren via een van de volgende podcast-apps:

 

* sommige namen zijn op verzoek van de geïnterviewden een alias