Tekenaar ontdekt talent bij toeval en maakt Utrechtse kalender

18 oktober 2018

Van RTV-Utrecht: Utrechter en SPAT-deelnemer Frank Moritz heeft een verjaardagskalender gemaakt met tekeningen van bijzondere bezienswaardigheden uit de stad. Achter zijn kalender schuilt een bijzonder verhaal: Frank kampt namelijk met enorme psychische problemen en ontdekte zijn talent bij toeval in de kliniek in Den Dolder. “Tekenen is mijn ticket uit de ellende.”

Frank (46) is volledig afgekeurd. Hij heeft autisme en daarnaast psychische aandoeningen zoals schizofrenie: “Ik ben een redelijk zwaar geval.”

KNUTSELEN IN KLINIEK
In 2007 zit hij een jaar lang in een kliniek in Den Dolder. “Eén keer per dag moet je dan opdraven bij activiteitenbegeleiding in een knutsellokaal. Dat is louter om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag voor de tv hangt of in je bed ligt”, vertelt Frank.

Maar het knutseluurtje wordt Franks redding. “Ik ging op een gegeven moment maar tekenen en binnen een paar maanden bleek dat ik er best veel talent voor had. Heel bijzonder. Ik heb mijn hele leven beweerd: als er één ding is dat ik niet kan is het tekenen.”

HOLY LIGHTNING
Maar dat blijkt dus een misvatting. Frank blijkt te bulken van het talent. “Ik heb mezelf en iedereen om mij heen verbaasd. In een vorig leven was ik socioloog en werkte ik in de journalistiek. Ik zou kunnen zeggen dat ik in Den Dolder ben getroffen door ‘holy lightning’.”

Ik ken mensen die op psychische gronden veel moeite hebben iets van hun leven te maken. Maar ik heb iets om aan te werken.”
Frank Moritz

Frank werd begeleid door Lister, een Utrechtse organisatie die mensen met psychische problemen begeleidt. Hij sloot zich aan bij het leer-Werkbedrijf Twist 030, opgericht door Cathy Leijs. Zij gaf Frank de opdracht om een kalender te maken van Utrechtse bezienswaardigheden door zijn ogen. Dat lijkt Frank een leuk idee.

Zo gezegd, zo gedaan. Met behulp van Adobe Illustrator heeft Frank dertien kenmerkende bezienswaardigheden van Utrecht afgebeeld in een grafische stijl. De Dom ontbreekt uiteraard niet, net als het Rietveld Schröderhuis en het Muntgebouw.

REDDING
Het tekenwerk, en in het bijzonder de kalender, heeft Frank de afgelopen tijd enorm op de been gehouden. “Ik ken voldoende mensen die op psychische gronden alle mogelijke moeite hebben iets van hun leven te maken. Maar ik heb iets om aan te werken. Het is ontzettend belangrijk voor me.”

Dit is natuurlijk een prachtig Sinterklaas- of kerstcadeau.”
Frank Moritz

Frank hoopt dat de kalender hem naast veel plezier ook nog wat geld oplevert. Vooralsnog is ie alleen online te bestellen, maar er zijn gesprekken gaande om de Utrechtse prenten ook in de winkel te laten belanden. “Dit is natuurlijk een prachtig Sinterklaas- of kerstcadeau.”

Via deze website is de kalender online te bestellen. Frank Moritz heeft zelf ook een eigen website.