Anton Westbroek: van Atelier Spat naar een solo expositie

7 februari 2023

Bij Atelier Spat maken mensen met vaak een grote afstand tot de maatschappij mooie kunstwerken. Er is ruimte om jezelf te zijn en met je talenten bezig te zijn. De kunstwerken en de deelnemers zijn vaak onzichtbaar voor degenen die het atelier niet kennen. De deelnemers van Spat willen best zichtbaar zijn met hun werk, maar wie kan ze zichtbaar maken? Wie wil ze zien, en welke stappen moeten ze hiervoor zetten? In een bijzonder ontwikkeltraject werkte een van de deelnemers van Atelier Spat toe naar zijn eerste solo-expositie!

Een bijzonder traject

Ben je een kunstenaar als je werk niet zichtbaar is? Anton Westbroek volgde via Atelier Spat en Stichting Bijzonder een traject van een jaar. Deze maker wilde wel zichtbaarder zijn, maar hoe dan? Samen met Stichting Bijzonder heeft hij hier hard aan gewerkt. Nu sluit Anton zijn traject af met een solo-expositie.

Wat is er veranderd?

Anton weet prima wat hij wil. Toch is hulp soms wenselijk. Hoe heeft Stichting Bijzonder geholpen? Door aan te haken, samen te sparren, te structureren en door Anton vooral werk uit handen nemen. Ook als dingen anders lopen.

Wat vindt Anton zelf dan er veranderd is? “Ik schilder nu vaak anders, mijn werk is soms lichter. Na mijn expositie wil ik verder experimenteren. Ik heb nieuwe wegen bewandeld. En meer naamsbekendheid gekregen.”

Anton werkt bij Atelier Spat en thuis in het Utrechtse Overvecht. Hij heeft 600 werken in zijn sociale huurwoning liggen. Hij beschrijft zichzelf als ‘eeuwig zoekend, maar ook al veel gevonden’. Hij schildert op groot karton dat hij vindt bij winkelcentrum Overvecht. Zijn werk is zeer onderscheidend en maakt kijkers enthousiast. De laatste tijd is Anton zijn werk vaker zichtbaar via de art brut kunststroom.

Uitnodiging expositie Anton Westbroek

Nu is het tijd voor een van Anton zijn dromen: een expositie waarin bijna zijn gehele oeuvre zichtbaar is. Dit is op passende wijze vormgegeven: de 300 werken zijn te zien in een doolhof. Van 10 februari tot 12 februari in ZIMIHC theater Stefanus is het werk van Anton te zien aan de Braziliëdreef 2 in Utrecht. De expositie wordt georganiseerd door Stichting Bijzonder, het ZIMIHC theater en Anton Westbroek zelf.

Bestel tickets voor de opening op 10 februari bij ZIMIHC.

Wat is er te zien?

Deze solo expositie gaat over gezien worden. En er is veel te zien: een doolhof van ongeveer 300 werken van deze bijzondere kunstenaar! Een expositie op het grensvlak van maatschappij, kunst, inclusie, theater en participatiekunst. Een uitnodiging om als kijker je eigen normaal op te rekken, je te verbazen over de hoeveelheid, de kleur, de pracht, de heftigheid… Zoals Anton zelf zegt: ‘Zie mijn werk en kijk verder’.

Meer weten?