Weerdsingel is nu een maand 24 uurs-opvang

25 april 2016

Op 14 maart 2016 is de Weerdsingel (opvang voor ongedocumenteerden) een 24-uurs opvang geworden. Voorheen was het alleen een nachtopvang, waarbij mensen om negen uur het pand moesten verlaten. Nu kunnen mensen 24 uur per dag bij ons verblijven.

We zijn nu een maand verder en we zijn heel blij met deze uitbreiding.

De eerste dag dat we 24 uur open waren was maandag 14 maart. Onze gasten die tijdens deze nacht bij ons verbleven, konden bijna niet geloven dat ze niet om negen uur de straat op moesten. Een aantal mensen moest het twee keer vragen om zeker te weten dat ze mochten blijven. Voor velen was het een grote opluchting om niet te hoeven zoeken naar een plek om de dag door te komen.

Vooral voor de mensen die ziek zijn of fysieke klachten hebben is het een grote vooruitgang. We hebben een ouder echtpaar in huis waarvan de vrouw slecht ter been is. Zij bloeien helemaal op nu ze niet meer hoeven te overleven op straat. Ze hebben hun kamer helemaal gezellig gemaakt en er een thuis van gemaakt.

Er zijn nu vier enthousiaste activerend begeleiders in dienst. Er is elke dag tussen 7:45 uur en 19:00 uur iemand aanwezig. Zij begeleiden de bewoners onder andere bij het dagelijkse leven in de Weerdsingel en ze helpen ook bij het vinden en doen van dagbesteding. In huis, maar ook daar buiten.

Het functioneren in een groep is soms lastig en daarom zijn er afspraken gemaakt. Bewoners hebben taken in huis, houden de boel zelf schoon en koken elke dag. Dit is voor velen even wennen, maar het gaat gelukkig heel goed. Bewoners helpen elkaar regelmatig.

De begeleiders ondersteunen bewoners bij de afspraken die ze hebben met Stil of Vluchtelingenwerk en andere organisaties. Deze organisaties helpen bij de procedurele- en juridische zaken en dergelijke.

Het is bijzonder om te zien dat onze bewoners meer tot rust komen, zich prettig voelen in de Weerdsingel en daardoor stappen kunnen zetten. Dat is precies waarom we 24 uurs opvang wilden aanbieden. Fijn dat dit in de praktijk ook echt zo werkt.