Werken aan mijn eigen toekomst

10 juli 2019

“Toen ik de knop eenmaal had omgezet, was het niet zo moeilijk. Ik voel me goed en kan weer bouwen aan mijn toekomst.“

Alex (29) is kandidaat bij Springplank 030. Dit is een pilot die wij samen met WIJ 3.0 en het Eindhovense bedrijf Springplank doen. Hiermee willen we mensen zonder werk en woning versneld aan betaald werk en woonruimte helpen. In april zijn de eerste zes kandidaten gestart.

Het is leuk om weer aan het werk te zijn
“Het is heel snel gegaan. Eind april ben ik begonnen bij Springplank 030. Na twee weken kon ik aan de slag bij Landhuis in de Stad, een restaurant in Utrecht”, vertelt Alex enthousiast. “Ik heb daar één proefdag gedraaid, daarna kreeg ik een jaarcontract. Het is leuk om weer aan het werk te zijn! Maar het belangrijkste is dat mijn input wordt gewaardeerd. Eerder werkte ik op plekken waar ik recepten tot de letter moest volgen. Mijn input werd gehoord, maar er werd niets mee gedaan.”

Mijn sombere periode
“Voordat ik bij Springplank 030 begon, was ik dakloos. Ik zat al een tijdje niet lekker in mijn vel, ik noem het mijn sombere periode”, zegt Alex. “Nadat ik zes jaar in het buitenland had gewoond en gewerkt, kwam ik weer terug in Nederland. Ook hier voelde ik me niet happy. Ik stopte met werken en betaalde geen huur meer. Uiteindelijk raakte ik mijn kamer kwijt en kwam ik bij de NoiZ (nachtopvang) terecht. Daar hoorde ik over Springplank.”

Alex woont samen met vijf andere kandidaten aan Springplank 030 in het gastenverblijf van ’t Groene Sticht. “Dat bevalt me goed. Ik woon samen met anderen, maar heb wel mijn eigen plek. Iedereen zit in een soortgelijke situatie, daar praten we met elkaar over. Ook wensen we elkaar succes. Inmiddels voel ik me weer goed en kan ik de juiste stappen nemen. Ik ben ook heel tevreden over de begeleiding van Ira. Zij heeft mij vanaf de eerste kennismaking duidelijk gemaakt dat ik bij haar terecht kan met vragen of problemen.”

Bouwen aan mijn toekomst
Alex vervolgt: “Wat ik mensen aanraad die schulden hebben en niet lekker in hun vel zitten: praat er met iemand over en zorg dat je hulp krijgt. Daar heb ik zelf mee gewacht tot ik op straat stond en hoge schulden had. Mensen kunnen je handvatten aanreiken, maar je moet er zélf wat mee doen. Nadat ik bij de NoiZ kwam, was het voor mij niet zo moeilijk meer om die knop om te zetten. Ik wilde daar weg en mijzelf helpen. Nu kan ik weer bouwen aan mijn toekomst.”

Alex wil liever niet op de foto. Niet iedereen in zijn omgeving weet dat hij in deze situatie zit.