3 boetes binnen 5 minuten

8 maart 2019

Anya Wiersma is Schuldhulpverlener van het jaar. Ze werkt bij de Tussenvoorziening in Utrecht. Zij schreef deze blog voor de website van Schouders Eronder.

Wildplassen, slapen op straat, openbare dronkenschap en geen identiteitsbewijs kunnen tonen: als dakloze kun je zomaar een paar boetes binnen 5 minuten te pakken hebben. Boetes die je niet in 1 keer kunt betalen van je daklozenuitkering. Ik ken talloze voorbeelden van daklozen die voor honderden euro’s aan openstaande boetes hebben. Vaak lopen de boetes ook flink op door de forse verhogingen bij niet-tijdig betalen. Een dakloze is niet altijd bezig met het afbetalen van de boete; die is dagelijks bezig met overleven.

Openstaande boetes kunnen schuldhulpverlening bemoeilijken, en de kosten die samenhangen met het niet tijdig betalen van de boetes staan niet in verhouding tot het doel van de oorspronkelijke boete.

Sommige boetes snap ik wel: voor overlast en wildplassen maar wat heeft het voor zin om 3 boetes in 5 minuten te geven? Eentje voor wildplassen, eentje voor geen ID kaart kunnen tonen en eentje voor een grote bek hebben tegen ambtenaar in functie. BAM: 3 boetes rijker. Maar anderzijds: waar ga je plassen als je geen geld hebt, in de meeste horecagelegenheden wordt geweigerd, en er geen openbare toiletten in de buurt zijn? Of als je niet n de nachtopvang wilt slapen en dus buiten gaat slapen? Boetes zijn niet de oplossing en het effect van ‘straffen’ is er niet. Het veroorzaakt alleen maar gedoe, onnodige forse schulden, en een hoop stress.

In december is in Rotterdam een motie van Aboutaleb aangenomen om geen boetes meer uit te delen aan dak- en thuislozen. Ook in Utrecht is inmiddels dezelfde motie aangenomen. De gemeente is nu bezig om uit te werken hoe we dit kunnen uitvoeren en handhaven. Dat is een stap in de goede richting.

Ik zou willen pleiten voor concrete oplossingen. Net zoals er ‘uitgestelde koffie’ is kunnen we ‘uitgesteld wc bezoek’ gaan invoeren. En vooral: zorg als gemeente voor meer (zelfreinigende) openbare toiletten, en geef daklozen vanuit de gemeente een pasje waarmee ze gratis in zo’n toilet kunnen. En voor de zgn. buitenslapers: in plaats van boetes uit te delen kun je ze beter laten slapen. Om dakloos te zijn is namelijk doodvermoeiend.

Meer schone openbare toiletten zijn trouwens voor iedereen fijn. Ook voor vrouwen, want wij komen er nu ook bekaaid vanaf!

https://www.uitgesteldekoffie.nl/

Over Anya Wiersma

Anya Wiersma werkt als budgetconsulent bij de Tussenvoorziening in Utrecht. De Tussenvoorziening biedt werk en dagbesteding, opvang, wonen, geldbeheer en schuldhulpverlening. Anya is in december 2018 verkozen tot Schuldhulpverlener van het jaar. Ze schrijft deze blogs op persoonlijke titel.