Bij Tango van een 4 naar een 9 – het effect van een eigen thuis

20 april 2023

Alain woont sinds maart in zijn nieuwe appartement in Tango. Dat maakt een enorm verschil. Hoe is het, om weer een eigen thuis te hebben?

Het gaat niet meer

Vorig jaar rond deze tijd woonde Alain nog in Overvecht, met zijn ex-vrouw. Ze waren bijna 40 jaar samen maar de laatste jaren ging het steeds slechter. Alain kreeg hartproblemen en diabetes en wat hij het meeste nodig had was rust. Iets wat hij thuis niet kon vinden. Hij was erg ongelukkig en bang voor een hartinfarct. Hij gaf zijn leven het cijfer 4. In overleg met het Buurtteam besloot hij te vertrekken, maar waarheen?

Door zijn ziekte heeft hij een laag inkomen, een huis kopen was geen optie. Door de enorme wachttijden in Utrecht lukt het niet om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Zo kwam hij in de opvang terecht.

Een eigen huis

Na een heel rumoerig half jaar, hoorde Alain dat hij via de Tussenvoorziening een woning kreeg. In het project Tango*. Een woning mét vloer, geverfde muren en een afzuigkap. Deze basis werd gefinancierd door 16 fondsen. Zo was er een woning waar het begin dus al voor Alain gemaakt was. Heel fijn, zo zegt hij: ‘ik had zelf nooit zo’n mooie vloer kunnen betalen, en de muren zijn ook prachtig, ik ben er echt heel blij mee’.

Wat hij wél zelf moest regelen was de inrichting. Met bijzondere bijstand van Gemeente Utrecht kon hij een bank, een eettafel met stoelen, een TV meubel, bed en huishoudelijke artikelen aanschaffen. ‘Ik heb goed opgelet hoe ik dat geld uitgaf, want het was best puzzelen.’


Eindelijk thuis

Inmiddels is Alain geland in zijn nieuwe woning. De rust waarnaar hij naar op zoek was, heeft hij nu gevonden. Zijn ziektes zijn onder controle en hij heeft weer tijd en ruimte voor zijn omgeving.

Zo start hij binnenkort met het geven computertrainingen aan minder digivaardige mensen, heeft hij zich opgegeven voor twee wandelgroepen én trekt hij zijn oude passie weer uit de kast: pianospelen.

Hij heeft zich al opgegeven voor de Tango muziekgroep. En ook sociaal gaat het goed, hij ziet dat zijn eigen inzet wordt beloond.

“Zoals je in het leven staat, zo kom je andere mensen tegen.” Alain heeft een echt thuisgevoel nu. En als ik hem vraag welk cijfer hij zijn leven nu geeft? Een 9!Tango?

Tango is een appartementencomplex in Leidsche Rijn. In het totaal zijn er 178 sociale huurwoningen. De naam Tango komt van de uitspraak ‘it takes two to tango’: je moet het samen doen, om er een succes van te maken. In dit gemengd wooncomplex wonen huurders van Portaal en Woonin samen met mensen die uit de maatschappelijke opvang komen. Met ondersteuning van de Tussenvoorziening zetten zij weer de stap naar zelfstandig wonen. De bewoners van Tango kiezen heel bewust voor deze manier van wonen. Het is de bedoeling dat zij regelmatig contact met elkaar hebben en samen activiteiten ondernemen. Iedereen is lid van de woonvereniging en betaalt daar een bijdrage aan. De eerste bewoners zijn in januari 2023 naar het pand verhuisd, inmiddels zijn alle appartementen bezet.

  • Meer weten over Tango? Lees meer informatie over dit gemengd wooncomplex bij Portaal en Woonin.

Over de auteur

Jora Wolterink is beleidsmedewerker bij de Tussenvoorziening.