“Dit is echt een nieuwe manier van samenwerken.”

3 augustus 2021

Fouad is sinds november 2020 allround beheerder bij Mitros. Hij is verantwoordelijk voor de gemengd wonen projecten MIXIT en LIVIN in Leidsche Rijn. Hij is vanaf de start betrokken en kent alle bewoners persoonlijk.

“Hiervoor werkte ik 13 jaar als buurtbeheerder in Overvecht Oost. Daar wonen veel kwetsbare mensen dus ik was wel wat gewend. Maar dit is wel echt een verbetering! Samen met de begeleiders van de Tussenvoorziening deel ik een kantoor. Dit is echt een nieuwe vorm van samenwerken. Wat kunnen we voor elkaar betekenen? We zien elkaar echt als collega’s.

Ik ken alle bewoners en zij weten wie ik ben.

Dat is wel echt bijzonder hoor. Zo weet ik waar de kwetsbare bewoners wonen en wie hun begeleider is. Ook de reguliere huurders ken ik. Dat komt omdat ik de motivatiebrieven heb gescoord en bij de motivatiegesprekken aanwezig was. Ook mocht ik de sleutels uitreiken. Toen zag ik echt de dankbaarheid van de bewoners en het ijs was meteen gebroken. Zij wisten wie ik was en ik had ook een beeld van hen, daardoor ontstond er een vertrouwensband.

Dit maakt dat ik heel snel kan schakelen als er een probleem is. Stel, er komt een klacht binnen. Dan neem ik contact op met de begeleider. Vaak zitten we dan al diezelfde dag bij elkaar om de casus te bespreken. Daarna kan ik gelijk een terugkoppeling geven aan degene die de klacht indiende. Toen ik nog in Overvecht werkte, duurde dat veel langer. Soms wel een paar weken.

Alle bewoners zijn lid van de woonvereniging.

Eén keer per maand overleg ik met het bestuur. De woonvereniging organiseert allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld een oliebollendag op oudejaarsdag en het Suikerfeest. Ook is er een wandelclub en zijn er ‘Handige Harry’s’ die gereedschap uitlenen en helpen met kleine klussen. Het allerleukste vind ik het initiatief van twee bewoners van de Tussenvoorziening. Zij maken elke maand de parkeergarage schoon. Vervolgens sturen ze mij foto’s van de schone garage en het afval dat ze hebben opgeruimd. Geweldig toch?!

Waar ik het meest trots op ben?

Dat we deze projecten überhaupt hebben kunnen realiseren. Bewoners van Mitros kiezen er bewust voor om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en sociale cohesie. Zij bieden de bewoners van de Tussenvoorziening een kans om zich weer thuis te voelen. Als je mensen met een rugzakje willekeurig in een wijk plaatst, worden ze toch minder snel geaccepteerd.”