Financieel vrijwilliger Anna: “Het maakt mij trots dat hij trots is”

29 maart 2023

Waarom zou je financieel vrijwilliger worden? Een interview met Anna: "Ik leer er veel van en het geeft mij energie om het vrijwilligerswerk te doen. Mensen geven veel vertrouwen aan je in een moeilijke situatie en stellen zich kwetsbaar op."

Eerder vertelde financieel vrijwilliger Anna over haar werk met Lars. Samen werken ze aan zijn financiële administratie. Als financieel vrijwilliger help je mensen om zelf hun financiën en administratie te doen. Zo kunnen mensen zelfstandig verder. 

Hoe gaat het nu met Lars? Van budgetbeheer naar het zelf doen.

“Begin dit jaar zat Lars nog in volledig budgetbeheer. Dat betekent dat zijn financiën beheerd werden en zijn rekeningen door het beheer werden betaald. En nu? Lars heeft zichzelf bewezen. Omdat hij zich aan de afspraken heeft gehouden, is het budgetbeheer nu stopgezet. En dat is spannend! Want dat zorgt ervoor dat hij zelf zijn rekeningen moet betalen. Een hoop te doen voor ons dus.”

En wat betekent dit voor jullie werk samen?

“Lars krijgt vanaf nu zijn salaris op zijn eigen rekening gestort en moet daarvan zijn vaste lasten zelf gaan betalen. We hebben daarom alle automatische incasso’s gecontroleerd. Dat lijkt gelukkig goed te lopen. Zo voorkomen we dat er dingen mis gaan. Verder hebben we veel gepraat over hoeveel hij daarnaast nog kan uitgeven.”

Wat heeft Lars hieraan?

“Hiermee kan hij zelfstandig zijn financiën op kan pakken zonder het budgetbeheer. Het was heel mooi om te zien dat hij trots was op zichzelf. Hij heeft zijn laatste schuld afbetaald en dat is natuurlijk een fantastisch moment! Voor het eerst had hij geld op zijn spaargeld op zijn rekening en daar was hij trots op. Hij pakt echt zijn verantwoordelijkheid en dat maakt mij dan weer trots. Ik ben ervan overtuigd dat hij zijn budget goed gaat kunnen beheren.”

 

Wil jij ook hulp bij je financiën en/of je administratie?

Ook vrijwilliger worden?