Het succes van gemengd wonen: “Zij blijven, wij gaan, in plaats van andersom”

22 januari 2024

Een paar weken terug nam de Tussenvoorziening afscheid van gemengd woonproject LIVIN in Leidsche Rijn. Betty Korssen, projectleider bij de Tussenvoorziening, blikt terug op drie jaar LIVIN.

Wauw! Drie jaar, voorbijgevlogen! Eind 2020 werden 120 woningen in Leidsche Rijn verdeeld over mensen die doelbewust kozen voor wonen in een gemengd woonproject en mensen die minder te kiezen hadden. De huurders, woningcorporatie Woonin en de Tussenvoorziening werkten hard aan verbinden, begrijpen en samenkomen.

Nu is het project officieel afgesloten. Onze cliënten zijn bijna allemaal omgeklapt; ze hebben de woning op eigen naam gekregen. Het gemengd woonconcept gaat gewoon door, helemaal gedragen door de huurders. Wij zijn niet meer betrokken bij het project en ons kantoor in het complex is zo goed als leeg.

Van donker naar licht

Tijdens het afscheidsfeest overhandigde een van de bewoners een zelfgemaakt cadeau aan het begeleidingsteam van de Tussenvoorziening: een schilderij met twee kanten. Op de achterkant een donkere schildering; de plek waar hij ooit was, vertelde de bewoner. En aan de voorkant de belichaming van hoe hij zich nu voelt: warm en kleurrijk. Op deze lichte plek is hij aangekomen mede dankzij de ondersteuning van de Tussenvoorziening. “Bedankt voor alle hulp. Jullie trekken nu verder. Dit cadeau is voor in jullie nieuwe kantoor”, zei hij erbij.


Trekvogels

En meteen moet ik denken aan waar de Tussenvoorziening voor staat: ‘We zijn er voor trekvogels, stadsmussen en andere vogels die uit het nest dreigen te vallen.’ Maar nu zijn wij zelf de trekvogels geworden. Wij gaan verder, deze mensen blijven, in plaats van andersom.

Deze mensen, die vaak direct vanaf de straat of vanuit de kortdurende opvang in een eigen woning terecht zijn gekomen, hoeven niet meer te verhuizen. En wat een meerwaarde is dat. Geen prikkels en onrust door wéér een verhuizing, maar in je vertrouwde omgeving blijven, je opgebouwde netwerk dichtbij. Het zorgt ervoor dat de kans dat iemand opnieuw dakloos raakt, veel lager is.

Dit geldt ook voor de bewoners van LIVIN. Zij blijven, in hun sociale ‘buurtje’ dat ze zorgvuldig hebben opgebouwd. En wij trekken verder. Zonder vast nest, maar als stabiele zwerm. Op naar het volgende project.

Gemengd wonen projecten in 2023

  • In april starten we met project BUUR in Leidsche Rijn.
  • In de nieuwbouwwijk Rijnvliet, ook in Leidsche Rijn, gaan we onderdak bieden aan gezinnen die door huiselijk geweld tijdelijk een onderkomen nodig hebben. Dit doen we samen met Moviera.
  • Omloop 2A in Utrecht is een woonproject speciaal voor oudere cliënten. We doen dit samen met Lister en het Leger des Heils.