“Voor het eerst in 20 jaar maakt mijn cliënt zijn eigen voordeur open.”

3 augustus 2021

Richard van Rijn werkt als individueel begeleider in Amersfoort. In dit verhaal vertelt hij over 'Guus' (niet zijn echte naam), een cliënt die hij begeleidt vanuit Housing First. Guus komt in beeld bij het wijkteam in Amersfoort, die hem aanmelden bij ons voor Housing First. Na 20 jaar dakloosheid heeft hij nu zijn thuis gevonden.

“Mag ik nu weer weg?”

“Guus is een geboren Amersfoorter die ik zo’n 2,5 jaar geleden leer kennen. Hij is dan al meer dan 20 jaar dakloos en slaapt overal en nergens. Soms in leegstaande panden, soms in een auto en af en toe bij vrienden en familie.

Zoals we bij Housing First meestal doen, maken we van het moment dat iemand ‘zijn’ huis krijgt een verrassingsfeestje. Ik spreek met Guus af op kantoor en mijn collega Esther versiert ondertussen zijn huis  met slingers en ballonnen. En niet geheel onbelangrijk… haalt taart!

Met een smoesje neem ik Guus mee naar zijn huis in het oosten van Amersfoort. Voor de deur geef ik hem ‘zijn’ sleutel en laat hem voor het eerst in 20 jaar zijn voordeur openmaken… Na de eerste rondleiding vraag ik hem wat hij van dit huis vindt. Hij vindt het allemaal wel mooi en leuk, maar zijn eerste reactie is: “Mag ik nu weer weg?”.

Binnendeuren eruit

Guus heeft al zo lang geen huis meer gehad, dat hij vergeten is hoe het is om lang in een huis te zijn. In de eerste maanden geven we hem vooral de ruimte om te wennen aan het hebben van een huis. In die eerste periode kan hij niet langer dan een kwartiertje binnen blijven voordat het hem te benauwd wordt.

Hij wil zelfstandig het huis inrichten en doet dit gestaag. Als ik na een paar weken op huisbezoek kom, heeft hij alle binnendeuren eruit gehaald en in de schuur gezet. Dit vindt hij ruimtelijker en helpt hem om zich thuis te voelen. Na ongeveer een half jaar blijft hij voor het eerst slapen in ‘zijn’ huis.

Huurcontract  in recordtijd op eigen naam

Als het slapen in zijn huis eenmaal lukt, blijkt andere doelen stellen een stuk makkelijker. We zijn nu 2 jaar verder en er is op alle leefgebieden vooruitgang geboekt. De buren kennen hem bij naam, al lijkt het er soms ook op dat Guus half Amersfoort bij naam kent.

Guus is de allereerste cliënt van Housing First Amersfoort die vorige week het huis op zijn eigen naam heeft gekregen! En dat al na 2 jaar. Natuurlijk vieren we dit heugelijke feit met taart. Deze keer trakteert Guus ons. Hij gaat nog wel een tijdje met ons door om de laatste stappen te zetten naar zelfstandigheid, maar waarschijnlijk nemen wij over een jaar ‘voorgoed’ afscheid van hem… en ook dan zal er taart zijn.”