“Ik heb mijn kinderen een half jaar niet gezien. Dat was verschrikkelijk.”

18 juni 2021

Na een scheiding zijn het regelmatig de vaders die op straat komen te staan. En dat leidt maar al te vaak tot een breuk tussen vader en kind. Verdrietig voor de vaders, maar ook voor hun kinderen. Ter gelegenheid van Vaderdag interviewden we een vader die weet hoe het is om dakloos te zijn.

We interviewden een vader van 2 zoons, die anoniem wil blijven, en sinds kort in een woning bij Remus woont. In dit woonproject bieden we 8 woningen voor alleenstaande vaders. Hier kunnen ze tot rust komen en zich richten op het contact met hun kinderen.

Op een dag stond je op straat. Zag je je zonen toen nog?

Nee, eigenlijk niet. Ik sliep in een auto en heb ze een half jaar niet gezien. Ik heb het daar heel moeilijk mee gehad. Mijn oudste zoon (toen 6 jaar, nu 8) zag ik een enkele keer als ik een vakantiehuisje had gehuurd. Mijn jongste zoon (toen 1 jaar, nu 2) zag ik in die tijd niet.

Op een gegeven moment huurde ik particulier een studio en zag ik ze weer om en om. De oudste kon in mijn studio blijven slapen. Hij had het erg moeilijk met ons contact. Als hij weg ging moest hij vaak huilen. Hij was bang dat hij me dan weer langere tijd niet zou zien, zoals dat gebeurde tijdens mijn verblijf in de auto. Mijn jongste zoon zag ik in die tijd in een omgangshuis, dit werd via Save geregeld.

Hoe was het om je zoons minder te zien?

Verschrikkelijk. Voor mijzelf, maar zeker ook voor hun. Ik merkte dat mijn oudste zoon erg verdrietig was als hij weer weg moest.

Zie je de jongens nu je in Remus woont?

Ja, ik zie ze beide weer. Ze zijn om het weekend bij mij en in de vakanties. In noodsituaties kan dit vaker zijn.

Je bent bezig met een omgangsregeling. Is het daarvoor belangrijk dat je nu bij Remus woont?

Ja, voor de jongste ben ik bezig met een omgangsregeling. Het is belangrijk dat ik mijn zoon een veilig thuis kan geven. Dit is ook een vereiste van save. Ze zijn komen kijken of de woning geschikt is voor kinderen.

De kinderen hebben hier de ruimte om te spelen. Er is een eigen kamertje voor mijn jongste. Ik heb zelf een bed en een kastje van steigerhout gemaakt. Ik mis alleen een kamer voor mijn oudste zoon. Het leeftijdsverschil is te groot om ze bij elkaar te leggen en het kamertje is 1.80 bij 1.80, dus het is gewoon te klein. Ik vind het jammer dat er geen rekening gehouden is met vaders met meer kinderen.

Maak je je nog ergens zorgen over?

Ja, ik maak me zorgen dat ik weer weg moet. Als ik hier had kunnen blijven wonen, had ik de woning voor mijn kinderen afgemaakt. Ook voor de kinderen vind ik dit erg vervelend. Ik heb zelf als kind vaak moeten verhuizen. Ik heb daardoor moeite om me ergens echt thuis te voelen. Dat wil ik mijn kinderen liever niet aan doen. Ik wil ze stabiliteit geven en dat lukt nu nog niet.

Zijn je kinderen bij jou met Vaderdag?

Ja! En ik vind het heel fijn dat ik op deze dag mijn kinderen heb. We gaan leuke dingen doen, lekker naar buiten, de speeltuin en een ijsje eten.

Tot slot, wil je nog iets kwijt?

Ja, ik wil nog even zeggen dat ik het wel erg waardevol vind dat ik hier kan wonen en mijn kinderen een plek kan geven. Ook al is het tijdelijk.

Lees meer over begeleid wonen bij De Tussenvoorziening.