“Ik was nooit bezig met morgen.”

7 september 2021

Arlo (46 jaar) was vroeger alleen bezig was met het nu. Geld heeft hem nooit geïnteresseerd. En dat is ook precies de reden waarom hij dakloos werd. Sinds januari 2016 heeft hij weer een eigen woning via Housing First. Hier lees je zijn verhaal.

“Hoe ik dakloos ben geworden? Heel simpel. Door mijn rekeningen niet te betalen. Ik had namelijk geen geld. Mijn bijstand was stopgezet omdat ik volgens de gemeente een gemeenschappelijke huishouding had. Daar ben ik het nog steeds niet meer eens. Ik had een huisgenoot om de huur te delen, die was namelijk te hoog voor mij alleen. De gemeente keek alleen wie ingeschreven was op mijn adres en naar het totale inkomen. Ik heb bezwaar ingediend, maar dat is op niets uitgelopen.

Ik kon maar beter meewerken…

De deurwaarder was al een paar keer langs geweest. Ook was de stroom tijdelijk afgesloten. Maar ik maakte mij niet druk. Totdat de deurwaarder met een politieagent voor de deur stond. ‘Ik kon maar beter meewerken…’ Vanaf dat moment was ik dakloos. Ik kwam toen bij de Sleep Inn terecht. Daar heb ik in totaal 1,5 jaar gezeten. Gelukkig niet de hele tijd. Regelmatig paste ik op het huisdier van vrienden. Had ik gelijk een plek om te slapen, te douchen en mijn kleding te wassen.

Ik zag in dag ik zélf het probleem was

Bij de Sleep Inn hoorde ik over Housing First. Die combinatie van een woning en begeleiding vond ik wel wat. Daarom ben ik op de wachtlijst gezet. Intussen zag ik ook in dat ik zélf het probleem was. Ik gebruikte namelijk heel veel wiet en speed. Via de verslavingszorg kreeg ik een psycholoog en psychiater toegewezen. Zij vertelden mij dat ik ADHD had en dat veel mensen met ADHD wiet en speed gebruiken. Die combinatie heeft namelijk dezelfde werking als Ritalin. Bizar toch?

Ik ben nu niet meer verslaafd. Het is niet zo dat ik nooit meer gebruik. Af en toe neem ik nog een hijsje, maar die drang om elke dag te gebruiken is weg.”

Ik heb mijn leven weer op de rit

Daar hebben mijn begeleiders bij Housing First echt voor gezorgd. Zo ging ik na 15 jaar weer naar de tandarts. Eerder kon dat niet, want daar had ik geen geld voor. Stadsgeldbeheer hielp mij met het aflossen van mijn schulden. Verder heb ik geleerd om vooruit te kijken. Op mijn 14e heb ik een ernstig ongeluk gehad. Ik ben toen met de dag gaan leven. Dat heb ik alleen iets te ver doorgevoerd. Ver vooruit plannen is nog steeds niet mijn ding, maar ik snap dat dit soms nodig is.

In december ben ik uitgestroomd

Mijn geldzaken lopen nog wel bij Stadsgeldbeheer. Over iets meer dan een half jaar ben ik schuldenvrij. Dan ga ik het huishoudboekje van de gemeente gebruiken voor mijn vaste lasten. De rest ga ik zelf doen. Verder heb ik nog een jaar hulp en ondersteuning van Buurtteam Overvecht. Ik ben heel blij met de hulp van Housing First en Stadsgeldbeheer. De letters SGB staan voor mij niet voor Stadsgeldbeheer, maar voor Super Goed Bezig!

Werken zit er niet meer in voor mij. Door het ongeluk op mijn 14e en later nog een, heb ik lichamelijk veel klachten. Maak ik vermaak mij wel hoor. Mijn grote hobby is muziek maken. De speakers zet ik dicht bij mijn oren zodat het volume lager kan. Dan hebben de buren er geen last van.”