Knoop uit je administratie – financieel vrijwilligerswerk

27 juli 2021

Kop koffie, papierwerk erbij en aan de slag! Financieel vrijwilliger Maarten Hoekstra helpt al zeven jaar mensen met financiële en administratieve problemen. Dat doet hij in zijn avonduren of het weekend. Hij gaat dan met cliënten om tafel om eens goed overzicht te creëren.

Wat doe je als financieel vrijwilliger?

‘De mensen die ik help, kampen van met flinke schulden. Door een psychische beperking bijvoorbeeld. Ze hebben vaak een minimum inkomen en hoge zorglasten. Dat telt op. Of ze zijn digitaal minder vaardig. Ze weten niet altijd hoe ze een toeslag of uitkering moeten aanvragen’, vertelt Maarten.

‘Ik vind het erg om te zien dat sommige mensen zo vastlopen in het leven. Daarom ik graag iets voor hen betekenen. Samen met mijn cliënten trek ik de ‘knoop’ uit de warboel die hun administratie heet.’ Dit werk is Maarten op het lijf geschreven. Hij heeft kennis van geldzaken en negentien jaar ervaring bij de Rabobank.

De Tussenvoorziening koppelt Maarten aan cliënten. ‘Ik help mensen meestal een paar maanden tot een jaar. Vaak kan iemand het dan beter zelf. Zo niet, dan wordt er hulp van andere partijen ingeschakeld – afhankelijk van de onderliggende problemen bij de cliënt.’

Het samen oplossen

‘Een oude Duitse cliënt woont al dertig jaar in Nederland en kon door zijn verlopen ID-kaart niet meer worden geholpen in het ziekenhuis. Voor een nieuwe moest hij een geldig Duits paspoort laten zien. Dat had hij niet meer en opnieuw aanvragen kon alleen met een geldig Nederlands ID! Hij kwam er zelf niet meer uit, maar samen hadden we het tijdens het spreekuur van de IND kunnen oplossen. Daarna heb ik hem ook met zijn administratie geholpen. Net als veel cliënten lag deze meneer wakker van zijn problemen. Toen hij me een tijdje later vertelde dat hij beter slaapt, was dat zo mooi om te horen. Daar doe ik het voor.’

Wil je ook helpen?

Bekijk de vacature voor financieel vrijwilligers.

Heb je eerst nog vragen? Bel ons gerust op 030 – 303 44 11 of stuur een e-mail naar financieelvrijwilligerswerk@tussenvoorziening.nl. Margonda, Sabijn en Debby horen graag van je!

Dit artikel is geschreven door de Rabobank Utrecht en heeft in de Rabo & Co editie 3, 2020 gestaan.