Kwetsbaarheid en kracht

17 september 2020

Ria Kuijf is imagovoorlichter bij de Tussenvoorziening. Zij doet deze week mee met het team Tussenvoorziening aan de Socialrun. Niet rennend, maar met een bijdrage aan de Inclusieweek in de vorm van prachtige blog over dit thema.

“Voor mij zijn kwetsbaarheid en kracht onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In mijn leven heb ik me heel vaak kwetsbaar gevoeld. Toen ik kind was door uitsluiting vanwege mijn overgewicht. Als laatste gekozen worden bij een balspel met gym, of uitgelachen worden omdat je niet zo snel was als de rest, waar werd ik best onzeker van. Ook had ik toen al regelmatig het gevoel dat ik anders was. Je kunt het eigenaardig noemen. Qua denken was ik slim en snel, vaak de gangmaker in de klas. Om de onzekerheid te compenseren denk ik achteraf. Wat ik toen nog niet wist en nu sinds een jaar of 10 wel, is dat mijn eigenaardigheid ADHD was. Ik ga niet zeggen dat mijn ADHD een excuus is voor mijn deels mislukte leven. Maar wie weet had ik andere keuzes gemaakt als ik het vanaf kind al had geweten.

Kwetsbaar en kracht

Ik heb veel verkeerde keuzes gemaakt. Door te blijven hangen in verkeerde relaties. Door drugs te gaan gebruiken. Door zelf aan de bel te trekken bij jeugdzorg waardoor ik uiteindelijk mijn kinderen aan ben kwijtgeraakt. Als je kinderen krijgt merk ook hoe kwetsbaar je kan zijn. En tegelijk is het je sterkste kracht. Je bent in staat om een auto op te tillen als je kind er onder ligt. Maar als iemand je martelt omdat je een staatsgeheim niet wil verklappen en ze bedreigen je kinderen, dan ben je de eerste die het geheim prijsgeeft.

Doodeng

Uiteindelijk kom je dan op een punt waarvan je denkt dat je niet lager kunt zinken. Op het moment dat ik aan de bel trok voor hulp was ik heel kwetsbaar. Ik schaamde enorm en vond het doodeng. Maar dat was ook mijn kracht. Door mij kwetsbaar op te stellen stond ik open voor hulp en leid ik op dit moment een totaal ander leven. Zonder die kracht was het misschien anders gelopen en zat ik dit niet te schrijven.

Open en eerlijk

Uit al mijn kwetsbaarheden ben ik uiteindelijk kracht gaan putten. Ik ben altijd open en eerlijk geweest hier over. Ik kan er goed over praten. Daarom vind ik voorlichten erg leuk om te doen. Het helpt mij met mijn verwerkingsproces en wie weet kan ik inspiratie zijn voor een ander. Ook had ik het gevoel dat ik er iets mee wilde doen. Daarom ben ik de studie begeleider in de GGZ met ervaringsdeskundigheid begonnen.

Socialrun

Met al mijn ervaringen, kwetsbaarheden en eigenaardigheden vind ik het mooi dat Social Run aandacht vraagt voor dit onderwerp! Want het gaat er ook om wat je met je kwetsbaarheden doet en dat er nog zoveel meer mogelijk is. Dat gun ik iedereen die er mee te maken heeft.”

Wil jij ons sponsoren met de SocialRun? Steun ons team met een donatie!