Majella Wonen: de start van een community (deel 1)

3 december 2019

Betty is individueel begeleider bij team Noordwest en begeleidde bewoners van Majella Wonen. Dit is een gemengd wonen project waarbij de begeleiding inmiddels is afgebouwd.

Drie jaar geleden startte Majella Wonen aan de Thomas A. Kempisweg. In dit gemengd wonen project wonen inmiddels ex-cliënten van de Tussenvoorziening samen met reguliere huurders van Portaal. Deze laatste groep was geselecteerd op sociale betrokkenheid bij een dergelijk project. Na maanden van voorbereiding door allerlei verschillende collega’s, ging Majella Wonen in de zomer van 2016 echt van start.

We vormden een nieuw team: het Majella Team. Geen van ons had ervaring met gemengd wonen, maar iedereen was enthousiast en koos bewust voor deze werkplek. Er stroomden 32 cliënten in. Geen van hen had ervaring met gemengd wonen, maar iedereen zocht een huis. Sommige cliënten kozen bewuster voor deze plek dan anderen. Het was vooraf moeilijk een voorstelling te maken van hoe dit ‘samen’ leven dan zou zijn. De een zou gaan ervaren dat het veel leuker en prettiger is dan verwacht. Een ander zou gaan ervaren dat het toch niet bij hem/haar past om zo te leven.

Voor de woonbegeleiders was de opstart hard werken. Naast de reguliere begeleidingstaken hielpen we 32 mensen met hun aanvraag voor inrichtingskosten, het opknappen van hun woning en hun deelname aan de woonvereniging. Dat laatste was voor iedereen zoeken. Wij, de begeleiders, waren vooral druk met cliënten verhuizen en stabiliseren. De cliënten waren druk en gestrest over de verhuizing. De reguliere huurders hadden zin om activiteiten op te zetten en alle bewoners te ontmoeten. Met hoge verwachtingen gingen ze van start. Ze hielpen onze cliënten met vloeren leggen, internet aansluiten en gaten boren. Ze organiseerden een openingsfeest en allerlei andere activiteiten. Vol goede moed. In de hoop dat alle cliënten naar alle activiteiten zouden komen.

Supermooi, al dat enthousiasme en die betrokkenheid! En juist daardoor ook moeilijk om te zien hoe ze soms teleurgesteld raakten. Onze bewoners konden namelijk nog niet allemaal aan die verwachtingen voldoen. En dat zou nog heel wat tijd gaan kosten, maar dankbaarheid voor alle hulp voelden ze zeker. Een begin was gemaakt. De start van een community.

Collega Liek en ik halen samen een vloer uit een woning               

                                      

Het openingsfeest