Niets is vanzelfsprekend

23 april 2020

Marcel was jarenlang dakloos. Sinds een paar jaar woont hij via Housing First in Overvecht. Hij is altijd actief in de weer. Zo kookt hij voor mensen die dakloos zijn. Ook geeft hij voorlichtingen over zijn leven op straat. Maar nu ligt alles stil.

“Tot vorige week had ik nog werk, maar nu zit ook ik thuis. Ik ben procesoperator in een fabriek en moet zorgen dat de machines blijven draaien. Omdat we niet meer kunnen leveren aan de horeca, is mijn werk gestopt. Het is niet duidelijk of ik krijg doorbetaald. Maar ik neem het zoals het komt. Wel jammer dat het werk is gestopt want ik vind het leuk werk en wil graag nuttig bezig zijn. Ook heb ik een doel voor ogen. Ik wil namelijk naar mijn vriendin in de Filipijnen om daar te trouwen.

Ik heb dagelijks contact met mijn vriendin. Het geloof bindt ons. Afgelopen week keken we samen naar een digitale viering van de Buurtkerk van de 2e Daalsedijk. Een bijzondere ervaring om dit op zo’n grote afstand te delen. Ik heb net een bijbel gekocht. Nu kunnen we elkaar teksten voorlezen en erover praten. Het is heel fijn dat ik haar heb ontmoet. Dat geeft echt diepgang aan mijn leven.

Deze zondag werd ik verrast met een maaltijd van Eykpunt. Zij koken maaltijden voor mensen die dakloos zijn in de Wijkplaats. Maar de komende tijd koken zij voor 15 cliënten van de Tussenvoorziening en bezorgen de gratis maaltijd aan huis. Aandacht voor daklozen is heel erg belangrijk. Zelf kook ik ook graag. Toevallig ook vanuit de Wijkplaats. Ik ben graag onder de mensen, maar kan ook heel goed alleen zijn. Ik ben wel gewend om mijn eigen gang te gaan.

Ik heb wel moeten wennen aan een eigen huis. Maar aan een huis wennen, is wel veel makkelijker dan op straat leven. Dat laatste went namelijk nooit. Ik heb heel veel meegemaakt. Ga ik teveel nadenken? Dan trek ik eropuit en ga ik fietsen. Dat helpt mij altijd. Ik heb geleerd om me aan te passen aan wat er is. Deze dagen ga ik vissen en thuis speel ik poolbiljart op mijn telefoon. Ik ben iedere dag weer dankbaar voor de dag die komt en geniet er ten volle van. Niets is vanzelfsprekend.”