Schot in de roos

8 augustus 2019

Milad is individueel begeleider bij Housing First Utrecht. Bij deze woonvorm begint het traject met een eigen woning. Vanuit daar werken we langzaam toe naar re-integratie in de maatschappij. In deze blog schrijft Milad vol trots over Housing First bewoner Peter Mackaay.

Peter is positief uitgestroomd! Na jaren als een meubelstuk versleept van de ene naar de andere opvang en uiteindelijk verhuisd naar een woning van Housing First Utrecht om een aantal jaren later diezelfde woning op eigen naam te kunnen huren van de woningbouw. Hij is een van de eerste bewoners van Housing First Utrecht, een man die de rust heeft verdiend. De man die zoveel moeite had buiten in te ruilen voor binnen. Zoveel zelfs dat hij in etappes heeft toegewerkt naar slapen in zijn slaapkamer. Van slapen op het balkon verschoof zijn slaapplek naar langzaam slaapkamer. Steeds een stukje verder. Steeds verder het buiten verlatend en het binnen accepterend.

Ik leerde hem kennen toen ik net bij Housing First Utrecht kwam werken. Een groep scholieren uit Rotterdam was in Utrecht en Peter gaf voorlichting. Zijn liefde voor het vertellen viel gelijk op. Peter vertelt graag en kan dit als de beste. Het ene na het andere verhaal praat hij naadloos aan elkaar en put veelal uit eigen ervaring. En ervaring heeft hij. Positief en negatief. Hij vertelt alles met zijn karakteristiek ondeugend glimlachende ogen. In de vele verhalen is er een rode draad, die is net zo rood als de wijn die Peter graag dronk. Rode zeeën gefermenteerd druivensap heeft hij in zijn carrière weggedronken en weggespoeld met een lekker biertje. Stoppen wilde hij niet. Tot hij de woning op zijn eigen naam ging huren. Hij ging verder met het Buurtteam en nam afscheid van ons.

Het ging even goed, totdat Peter de samenwerking wilde opzeggen en weer bij ons aanklopte. Het Buurtteam was niet de goede partij voor hem. “Ze kunnen mij niet aan”, was zijn oordeel. Ook wilde hij zelf kiezen waar hij zijn hulp vandaan haalde en hij koos voor Housing First. Peter en eigen regie zijn dikwijls een goed huwelijk gebleken. Ook deze keer kreeg hij wat hij nodig had. We vroegen maatwerkvoorziening aan en Peter was terug bij Housing First. Met als missie: de rode draad in zijn leven moest een ander kleurtje krijgen. Hij had de oplossing al: stoppen met drinken en nu écht! Hij heeft Schots bloed en dan is de beste oplossing dus Schotland. Castle Craig was de volgende sprong voor Peter. Hij heeft zijn woonbegeleiders aan het werk gezet en ervoor gezorgd dat alles tot in de puntjes geregeld werd. Hij heeft zelfs voor zijn hondje Juanita een oppasadres geregeld bij een andere Housing First bewoner!


In de maanden dat Peter in Schotland was, hebben we voor zo ver mogelijk de woning schoongemaakt. Zo hebben we oude kapotte banken weggegooid, een nieuwe wc-pot geïnstalleerd en nog wat kleine zaakjes geregeld in en rond de woning. Een aantal maanden later haalden we Peter op vanaf Schiphol. Klaar om verder te gaan met zijn herstel. Alcohol behoorde vanaf nu tot het verleden! De keuken die hij al jaren wilde aanpassen en de plannen die hij hier voor had, kon hij nu echt gaan uitvoeren. Zijn huis pimpen en gezelliger maken, is een understatement als je ziet wat hij ervan heeft gemaakt. Een nieuw interieur met Peter als pronkstuk! Een parel tussen het meubilair. De nieuwe planten en het groen dat de boel werkelijk leven geeft, is bijna paradijslijk. Zijn stem bestuurde lampen en elektronica maakt het ook nog eens futuristisch. Werkelijk fantastisch om te zien. Zijn trouwe viervoeter Juanita er altijd bij! Ondanks alles heeft hij haar altijd goed verzorgd. Ze heeft zelfs een nestje pups gekregen in deze woning.

“Mijn woonbegeleider in die periode was Frits de Bruijn. Hij heeft een aantal van de pups weten te redden door ze te reanimeren! Dat was een heel bijzonder moment. De halsbandjes van de pups heb ik nog steeds.”

Peter werkt op dit moment als beheerder bij de Sleep Inn. Dit doet hij met veel plezier. Het meubelstuk hoeft niet meer versleept te worden. Hij is eindelijk thuis. Thuis bij Housing First.