Structuur helpt mij door de dag heen

7 mei 2020

Rifka woont bij Parana Wonen, een van onze gemengd wonenprojecten. Hier wonen bewoners via de Tussenvoorziening en bewoners via Portaal. Samen doen ze leuke activiteiten. Door Corona ziet Rifka veel minder mensen. Een dagrooster helpt haar door de dag heen.

“Ik heb 15 jaar gewerkt op een sociale werkplaats, maar ben afgekeurd. Sinds 2014 woon ik bij Parana Wonen. Iedere week kook ik samen met de mensen van mijn etage. Dat is nu weggevallen. Ook het koffiemomentje in de ochtend en de avond is er niet. Je ziet minder bewoners. Op bezoek bij anderen ga ik niet veel. Ik wil niet andere mensen ziek maken.

Gelukkig ben ik nog wel 1 dagdeel per week gastvrouw bij de kiosk. Dat is een plek voor bewoners om een praatje te maken. Je kunt er ook koffie, thee en een tosti krijgen. Eerder werkte ik er 4 keer in de week. Op dit moment mogen er maar 3 bezoekers tegelijkertijd met hun begeleiders komen. Dat betekent dat we vaak mensen moeten wegsturen. Laatst kwam ik als bezoeker bij de kiosk en aten we pannenkoeken. Dat zijn gezellige momenten.

Nu ik weinig te doen heb, ga ik over mijzelf nadenken. Gelukkig kreeg ik van mijn therapeut oefeningen om te ontspannen. Daardoor ben ik soms helemaal zen. Ook heb ik een dagrooster. Ik sta om half 8 op, ontbijt lekker uitgebreid en creëer een leuk moment in de ochtend. Bijvoorbeeld het inkleuren van mandala’s. Dat zijn cirkels met allerlei patronen. ‘s Middags ga ik fietsen en boodschappen doen. Maar buiten zijn is nu heel raar met zo weinig mensen. ‘s Avonds kijk ik televisie of lees ik een boek.

Ik ben sinds kort lid van de Facebookpagina TVthuis. Daar krijg ik elke dag een leuk bericht. Dat kan een hart onder de riem zijn of een leuke tip. Dat geeft mij toch een gevoel van contact.”