Weinig inkomen? Veel regelen.

30 maart 2022

Als je weinig inkomen hebt, zijn er ontzettend veel regelingen. Zorgtoeslag, huurtoeslag, uitkeringen, aanvullende bijstand, collectieve zorgverzekering, fondsen, kortingen, verlagingen, kwijtscheldingen en ga zo maar door. Waarom deze regelingen simpeler moeten? Marthe Riemeijer, budgetconsulent en schuldhulpverlener bij Stadsgeldbeheer, legt het uit.

Druk, druk, druk

Druk, het beklemt burgers met een inkomen rond het minimum op vele manieren. Er is sociale druk: waar haal ik geld voor een verjaardagscadeautje vandaan? Ook is er snel druk op de relatie: financiële stress beïnvloedt de relatie met partner, kinderen en omgeving. En er is druk op de gezondheid: financiële zorgen gaan gepaard met gezondheidsklachten. Ook is er natuurlijk druk door gestegen lasten: hoe ga je de huur betalen? De energierekening? De avondmaaltijd? Deze vormen van druk tellen al snel bij elkaar op.

Door de regelingen het bos niet meer zien.

Er zijn allerlei regelingen, ontworpen om de financiële druk op deze burgers te verminderen. Denk aan toeslagen, aanvullende- en bijzondere bijstand, kinderbijslag, individuele inkomstentoeslag, zorgcompensatie, kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en talloze regelingen en fondsen voor clubjes, schoolbenodigdheden en verjaardagen van kinderen.

Als alleenstaande op het minimum zijn er tenminste acht mogelijke regelingen waar je aanspraak op kan maken. Als gezin met kinderen mag je dit aantal verdubbelen. Allemaal regelingen met verschillende (digitale) aanvraagprocedures en criteria. Met al die druk is het begrijpelijk dat deze regelingen niet altijd gevonden worden door de burgers. Niet gek dus dat 30% van de burgers nu geen beroep doet op voorzieningen waar ze recht op hebben.

Dat moet dus anders.

We weten grotendeels wie deze mensen zijn en wat de gezinssamenstelling is. Een oplossing voor de regeldruk? Bij deze gezinnen kunnen voorzieningen dus aan elkaar gekoppeld worden. Zodat je niet iedere keer een nieuwe aanvraag moet indienen voor een laptop voor een kind dat start met de middelbare school, of een toeslag moet aanvragen voor een wasmachine. Voeg de regelingen samen als een levensloop pakket. Een pakket aan maatregelen dat past bij de situatie en die uitgaat van vertrouwen.

Waarom? Deze mensen hebben echt al voldoende druk. Daar past regeldruk niet meer bij.

Meer weten?