Nieuwe gebruikerstuin voor de Stek, een plek om veilig buiten te gebruiken

25 september 2024

Een aantrekkelijke, veilige en groene buitenplek waar gebruikt mag worden: sinds het verbod op gebruik van harddrugs op straat, was er grote behoefte aan in Utrecht. Na een opknapbeurt van de tuin van de Stek, is die plek er nu.

Sinds het gebruikersverbod op straat, in de zomer van 2023, gebruikten we de tuin van de Stek als gebruikersruimte. En dat beviel goed. Na een positieve evaluatie besloten we dan ook om de tuin op te knappen.

Officiële opening gebruikerstuin

Dinsdag 24 september was de opening van de nieuwe gebruikerstuin. Wethouder Rachel Streefland: “De tuin voelt inmiddels voor veel bezoekers als een echte ‘aanlandplek’ waar zij tot rust kunnen komen en waar zij de aandacht krijgen die zij verdienen. Het is dus echt een plek waar zij gezien worden.”

Guusta van der Zwaart, bestuurder van de Tussenvoorziening: “Bij de Stek bieden we ruimte voor herstel. De nieuwe gebruikerstuin, waar zoveel behoefte aan was, draagt daar enorm aan bij.”

Gescheiden gebruik in de groene tuin

Gebruikers, medewerkers en verschillende cliëntorganisaties dachten mee over het ontwerp voor de tuin. In de nieuwe tuin zijn 2 plekken waar gebruikt mag worden. Harddruggebruikers en gebruikers van alcohol kunnen zo gescheiden van elkaar gebruiken. Ook is er een groene tuin aangelegd waar bezoekers kunnen tuinieren, luieren of een balletje trappen. De gebruikerstuin is afgesloten en niet zichtbaar voor omwonenden, buren en voorbijgangers.

Meer ruimte voor herstel

Het opknappen van de tuin volgt na een grote verbouwing van de Stek, die eind vorig jaar klaar was. In de nieuwe Stek staat het gebruik minder centraal en is meer ruimte voor mogelijkheden tot herstel.

Sinds de verbouwing is het aantal bezoekers van de Stek toegenomen. In de periode juli-december 2022 bezochten 234 unieke gasten de Stek, in dezelfde periode een jaar later waren dat er 331. Het ‘eropaf-team’ heeft hieraan bijgedragen. Sinds het voorjaar van 2023 zoekt dit team actief mensen op die in de stad gebruiken, en begeleid hen zo goed mogelijk naar de juiste (zorg)instelling.

Met de nieuwe gebruikerstuin is er een plek in Utrecht waar mensen veilig buiten kunnen gebruiken, een plek waar grote behoefte aan was. Zo bieden we nog meer mensen een prettige plek en passende zorg, en dragen we bij aan het verminderen van overlast in de parken en op straat.

Over de Stek

De Stek is een unieke plek in Utrecht. Sinds 2001 kunnen mensen hier terecht om veilig en hygiënisch te gebruiken. De Stek biedt tijdelijke 24-uurs opvang aan dakloze gasten. Ook wonen gasten van de Stek zelfstandig of verblijven in een woonvoorziening.


Lees meer over onze opvang