De Stek is vernieuwd: meer ruimte voor herstel

14 december 2023

De Stek is vernieuwd. Met de Stek biedt de Tussenvoorziening een unieke plek in Utrecht waar mensen veilig en hygiënisch kunnen gebruiken. In de nieuwe Stek staat het gebruik minder centraal en is meer ruimte voor mogelijkheden tot herstel. Dinsdag 12 december 2023 werd het resultaat van de verbouwing gevierd met cliënten, medewerkers en andere betrokkenen.

Feestelijke opening

Jules van Dam, bestuurder van de Tussenvoorziening, blikte in zijn toespraak terug op de verbouwingsperiode: “Met beperkte ruimte en hulpmiddelen heeft de Stek haar werkzaamheden kunnen voortzetten én zelfs uitgebreid. Bijzonder om te zien welke schatkist aan oplossingen er deze zomer geopend werd. Van knusse zithoekjes overspannen met tentzeil tot het ruimhartig beschikbaar stellen van faciliteiten door het buurhotel. Het team improviseerde erop los en ook de gasten dachten mee.”

Ook wethouder Rachel Streefland sprak de aanwezigen toe: “De Stek is veel meer dan gebruik; het is samen koken, samen eten, meedenken met gemeentelijk beleid, plannen maken. We blijven ons maximaal inzetten om iedereen een plek te geven. Ik draag de Stek dan ook een warm hart toe.”

Over de Stek

De Stek is een unieke plek in Utrecht. Sinds 2001 kunnen mensen hier terecht om veilig en hygiënisch te gebruiken. Gasten van de Stek wonen zelfstandig of verblijven in een woonvoorziening. Ook biedt de Stek tijdelijke 24-uurs opvang aan dakloze gasten. De Stek biedt passende zorg en draagt bij aan het verminderen van overlast en een veilige stad.

Visie: werken aan herstel

Gasten van de Stek zijn méér dan hun gebruik. Iedereen heeft een eigen geschiedenis, verhaal en talent. Op de Stek mag gebruik er zijn en werken we zoveel mogelijk toe naar kleine doelen op de korte of lange termijn; contact met familie, werken als ervaringsdeskundige, een eigen thuis.

Deze visie, waarbij nog veel meer dan voorheen wordt gewerkt aan herstel, vroeg om vernieuwing van het pand.

Nieuwe Stek

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een nieuwe Stek. De middelen waren beperkt, maar met een flinke dosis creativiteit en ondersteuning van fondsen bleek er toch veel mogelijk. De inzet en flexibiliteit van het team van de Stek, de gasten, buren en andere betrokkenen zorgden voor een prachtig resultaat.

De Stek kreeg naast nieuwe meubels en frisse kleuren ook een andere inrichting. De gebruikersruimtes staan minder centraal en zijn na de verbouwing niet meer zichtbaar vanuit de woonkamer. Sinds de verbouwing wordt daarnaast geëxperimenteerd met gebruik buiten, in de tuin van de Stek.


Ruimte voor talenten, dromen en wensen

Bij een leven in herstel is een zinvolle dagbesteding ontzettend belangrijk. Daarom zetten we bij de Tussenvoorziening in op activering vanaf het moment dat cliënten bij ons binnen zijn. Vanaf dag 1 dus.

Gasten van de Stek worden uitgenodigd om mee te doen aan activiteiten: samen koken en eten of meehelpen met het schoonhouden van de buurt. Een aantal gasten denkt actief mee met de gemeente over verbeterpunten in het aanbod voor gebruikers.

Zo maken we ruimte voor talenten, dromen en wensen. En laten we onze gasten bij de nieuwe Stek nog meer groeien. We maken de weg vrij om ervoor te zorgen dat zij op hun eigen moment, op een passende plek, kunnen aarden en wortelen.Help jouw medemens: word vrijwilliger

De Tussenvoorziening is altijd op zoek naar vrijwilligers, ook op locaties zoals de Stek. Check onze vacatures voor vrijwilligerswerk, bekijk de vele opties, en meld je aan!


Vrijwilligerswerk