Einde koudweerregeling: veel extra opvang tijdens eerste koudweerperiode van het jaar

8 december 2023

De temperaturen gaan weer omhoog en dat betekent dat er een einde komt aan de eerste koudweerperiode van 2023/2024. Op vrijdag 8 december om 09.00 uur stopte de koudweerregeling (KWR). In totaal maakten 158 personen gebruik van de extra opvang die vanaf maandag 27 november beschikbaar was.

De koudweerregeling 

Zodra de gevoelstemperatuur onder de 0 graden komt, gaat de KWR in. Vanaf dat moment is er extra opvang voor dakloze mensen die normaal gesproken niet in een opvang, maar buiten slapen.

Veel extra opvangplekken nodig

Op maandag 27 november ging de KWR in. 11 dagen lang waren er op verschillende plekken in Utrecht extra opvangplekken. Opvanglocaties de Stadsbrug en Zeehaenkade regelden extra bedden. Het Rode Kruis zorgde voor slaapplekken in Hotel Oorsprongpark. En voor het eerst deed ook de Stek mee met de KWR.

Eerste koudweerperiode goed verlopen 

Simon de Jong, teamleider bij opvanglocatie de Stadsbrug, kijkt terug op een drukke maar goed verlopen periode: “Gasten waren blij weer onderdak te hebben en zijn door bevlogen opvangmedewerkers en vrijwilligers warm welkom geheten.”

Hulp van vrijwilligers 

20 vrijwilligers hebben de opvang tijdens de eerste koudweerperiode mee mogelijk gemaakt. Simon: “Vrijwilligers brachten familie of collega’s mee om de bezetting op orde te krijgen. Ze hebben de maaltijden bereid, praatjes met de gasten gemaakt, gesjoeld, schaak gespeeld en de kerstboom opgetuigd.” Ook de vrijwilligerscoördinatoren hebben hard gewerkt om dit alles mogelijk te maken. Vrijwilligers met allerlei heel verschillende achtergronden kwamen helpen in de opvang. Zo konden we dit jaar bijvoorbeeld ook raadsleden verwelkomen.

Zorgen

Na vandaag zullen de meeste van onze gasten weer noodgedwongen buitenslapen. Daar maken we ons grote zorgen over. Onze visie is dat niemand op straat hoort. We hopen dat er een tijd komt dat dit niet meer aan de orde zal zijn.

Vrijwilligers gezocht!

De Tussenvoorziening is altijd op zoek naar vrijwilligers. Check onze vacatures voor vrijwilligerswerk, bekijk de vele opties, en meld je aan!


Word vrijwilliger