De eerste koudweerperiode van het jaar is er: De koudweerregeling (KWR) gaat in

24 november 2023

Het wordt de komende dagen koud! Daarom gaat de koudweerregeling (KWR) van start voor dakloze mensen in Utrecht. Vanaf maandag 27 november kan iedereen die dat nodig heeft gebruik maken van de opvang.

Wat is de Koudweerregeling (KWR)?

Koudweerregeling (KWR) betekent dat er extra opvang is voor dakloze mensen die normaal gesproken niet in een opvang, maar buiten slapen. Wij coördineren en verzorgen de extra opvang. De KWR gaat in als de gevoelstemperatuur onder de 0 graden komt.

Locaties de Tussenvoorziening

Wij verzorgen op de Stadsbrug samen met WIJ3.0 opvang voor dakloze mensen uit EU-landen. Dakloze mensen van buiten de EU kunnen terecht op de Zeehaenkade, dit is de KWR-locatie van het Leger des Heils. Op de Zeehaenkade worden ook vrouwen opgevangen. Voor vragen over waar iemand terecht kan, kan je contact opnemen met de Sleep Inn via: 030 – 231 53 26.

Stijging aantal daklozen

Afgelopen winterseizoen zijn er een recordaantal personen opgevangen. In totaal hebben we op de diverse KWR-locaties 617 unieke gasten van onderkomen voorzien, wat 275% meer was dan tijdens de winter van 2018 – 2019. Op 15 maart 2023 werden er in de Utrechtse eerstelijnsopvang zelfs 231 personen opgevangen. Nooit eerder hebben we in onze stad zoveel dakloze mensen van een warm onderkomen voorzien.

Opschaling van de Stadsbrug

Om iedereen een bed te blijven geven, is er de afgelopen weken hard gewerkt aan de opschaling van locatie Stadsbrug. Vanaf medio december kunnen we in totaal 80 personen opvangen. We zijn er niet alleen in aantallen, maar ook in kwaliteit op vooruit gegaan. Er slapen minder mensen op de slaapzalen en we hebben naast stapelbedden nu ook eenpersoonsbedden geïntroduceerd. Ook is er een aparte medische spreekruimte ingericht, komen er extra douches bij en wordt een tweede huiskamer in gebruik genomen.

Kom en help jouw medemens: Word vrijwilliger

Vrijwilligers gezocht!

Bij de Tussenvoorziening zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers. Check onze vacatures voor vrijwilligerswerk, bekijk de vele opties, en meld je aan!