Nieuw opvangpand voor tijdens de koudweerregeling

2 oktober 2024

De gemeente Utrecht maakte woensdag 2 oktober bekend dat er een pand is gevonden voor de opvang tijdens de koudweerregeling. Op de nieuwe locatie aan de Savannahweg is plek voor maximaal 175 mensen.

De koudweerregeling

De koudweerregeling (KWR) is een regeling vanuit de gemeente. Zodra de gevoelstemperatuur onder de 0 graden zakt, gaat de KWR in en mag iedereen gebruik maken van de opvang. Dit is om gezondheidsschade door de kou te voorkomen.

Tijdens de KWR-periodes van de afgelopen 3 jaar zien we een stijging van het aantal gasten. We verwachten dat deze stijging zich doorzet. Daarom zijn we in het voorjaar van 2024, samen met de gemeente, op zoek gegaan naar een nieuw pand.

De nieuwe locatie

Het nieuwe opvangpand aan de Savannahweg is een leegstaand kantoorgebouw. Het pand moet nog verbouwd worden. Na de verbouwing is er plek voor maximaal 175 mensen. Voor vrouwen komen er aparte slaapplekken en sanitair. Ook zijn er straks gemeenschappelijke faciliteiten en aparte ruimtes voor verpleging en mindervaliden. Vervoer van en naar de locatie wordt geregeld met busjes. De opvang blijft voor maximaal 5 jaar aan de Savannahweg.

Foto: Google Maps

In de opvang kun je niet wonen

We zijn blij dat het gelukt is om een nieuw pand te vinden. Dat er meer bedden nodig zijn, vinden we tegelijkertijd zorgelijk. We maken ons zorgen over het groeiend aantal mensen dat dakloos is en op straat verblijft. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen onderdak te bieden, koud weer of niet. Maar in de opvang kun je niet wonen. We blijven het zeggen: zo snel mogelijk een huis (en dus: voldoende woningen) is de enige echte oplossing om dakloosheid te doorbreken.

Vrijwilligers gezocht!

Loop jij, net als wij, warm om dakloze mensen op te vangen tijdens de koude winterdagen? Binnenkort zoeken we weer wintervrijwilligers. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie. Wil je al eerder aan de slag? Bekijk dan onze vrijwilligersvacatures.


Onze vrijwilligersvacatures