Temperaturen gaan omlaag: koudweerregeling start op 5 januari

4 januari 2024

De temperaturen gaan omlaag en dat betekent dat de koudweerregeling (KWR) weer van start gaat. Vanaf vrijdag 5 januari 2024 18.00 uur kunnen alle dakloze mensen gebruik maken van de opvang.

De koudweerregeling 

Vanaf het moment dat de KWR in gaat, is er extra opvang voor dakloze mensen die normaal gesproken niet in een opvang, maar buiten slapen. ‘De vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht – bepalen samen het moment wanneer die kouderegeling ingaat en eindigt’, vertelt Jorinde Crum, clustermanager opvang bij de Tussenvoorziening, aan het Nederlands Dagblad. De gevoelstemperatuur is leidend voor het bepalen van wanneer de regeling ingaat. Als deze onder de 0 graden komt, gaat de KWR in.

In de winter zijn de weersomstandigheden voortdurend ongeschikt om buiten te overnachten. Na de KWR-periode zullen de meeste van onze gasten weer buiten moeten slapen. Daar maken we ons grote zorgen over, daarom blijven wij pleiten voor een permanente winteropvang.

Tweede KWR van 2023/2024

Het is de tweede koudweerperiode van 2023/2024. Van 27 november tot 8 december was de KWR ook van kracht. In totaal maakten 158 personen gebruik van de extra opvang die in die periode beschikbaar was. “Gasten waren blij weer onderdak te hebben en zijn door bevlogen opvangmedewerkers en vrijwilligers warm welkom geheten”, blikte Simon de Jong, teamleider bij opvanglocatie de Stadsbrug, hierop terug.