Utrechtse ‘Skaeve Huse’ klaar voor gebruik

31 maart 2017

De zeven Skaeve Huse in Leidsche Rijn zijn klaar voor ingebruikname. Skaeve Huse zijn een bijzondere vorm van begeleid wonen voor mensen die niet passen in een stedelijke woonbuurt of in een instelling. De komende weken nemen de zeven bewoners hier een voor een hun intrek. Skaeve Huse is een gezamenlijk project van De Tussenvoorziening, Portaal, Mitros en de gemeente Utrecht waarbij goed wonen voor zowel bewoners als omwonenden voorop staat.

De Skaeve Huse zijn eenvoudig ingerichte eenpersoonswoningen die op enige afstand van andere huizen staan. Deze zijn bedoeld voor mensen met een verleden van ernstige woonoverlast voor hun omgeving. Vaak gaat het om mensen die jarenlang begeleiding of hulp hebben gehad vanwege psychiatrische problematiek. Als zij op een rustige plek kunnen wonen met professionele begeleiding, verbetert hun situatie aanzienlijk. Er is dan nauwelijks overlast in de omgeving blijkt uit de ervaringen elders in het land.

Beheerder houdt toezicht

Op het terrein is een beheerderswoning waar dagelijks één van de twee beheerders van De Tussenvoorziening aanwezig is. Zij zien toe op het naleven van de regels en de bewoners van de Skaeve Huse kunnen bij ze aankloppen voor hulp en advies of gewoon voor een praatje. De bewoners ondertekenen een overeenkomst waarin ze akkoord gaan met leef- en gedragsregels. Ook krijgen de bewoners woonbegeleiding en is er budgetbeheer vanuit Stadsgeldbeheer.

Wethouder Kees Diepeveen (Zorg, Welzijn en Maatschappelijke Ontwikkeling): “Ik heb er veel vertrouwen in dat Skaeve Huse voor een bepaalde groep mensen passende woonruimte biedt; een nieuwe woonvorm die we in Utrecht nog niet hadden. En hoewel het om een beperkt aantal woonplekken gaat, is deze voorziening toch van groot belang voor de hele stad. Want hiermee bieden we onderdak aan mensen die elders voor ernstige woonoverlast kunnen zorgen.”

Skaeve Huse

Skaeve Huse is een woonvorm die tot nu toe ontbrak in de Utrechtse keten van wonen en woonvoorzieningen. Deze schakel is er voor een kleine groep mensen die nergens anders terecht kan. De Skaeve Huse zorgen ervoor dat mensen niet verder afglijden, op straat komen of in hun huidige omgeving voor meer overlast zorgen. De naam Skaeve Huse komt uit Denemarken waar al enige jaren ervaring is met deze woonvoorziening. In Nederland hebben steden als Kampen, Maastricht, Amsterdam, Arnhem en Tilburg er ervaring mee.