Veilig buiten gebruiken: de Stek krijgt een nieuwe gebruikerstuin

22 mei 2024

De tuin van de Stek krijgt een opknapbeurt. We maken een aantrekkelijke, veilige en groene gebruikerstuin voor verschillende gebruikers. Burgemeester Dijksma plantte woensdag 22 mei de eerste boom en gaf daarmee de aftrap van de renovatie van de tuin.

Sinds de zomer van 2023 is de tuin van de Stek in gebruik als gebruikersruimte. En dat bevalt goed. Na een positieve evaluatie hebben we dan ook besloten de tuin op te knappen. Met de nieuwe tuin hopen we nog meer gebruikers te bereiken en bij te dragen aan het verminderen van overlast op straat.

Aftrap renovatie door burgemeester en wethouder

Woensdag 22 mei was de start van de renovatie van de tuin. Burgemeester Dijksma en wethouder Streefland plantten een boom en een vlinderstruik. In haar toespraak benadrukte de burgemeester het belang van de Stek: “Het is ontzettend belangrijk dat er een plek is in de stad waar mensen veilig kunnen gebruiken. Vanuit de gebruikers is er de wens om dat ook buiten te kunnen doen, op een gezellige plek. Daar wordt nu hard aan gewerkt.”

In juni is de gebruikerstuin klaar. Harddruggebruikers en gebruikers van alcohol kunnen er dan, gescheiden van elkaar, gebruik van maken. De gebruikerstuin wordt afgesloten en is straks niet zichtbaar voor omwonenden, buren en voorbijgangers.

Verbouwing de Stek: meer ruimte voor herstel

Het opknappen van de tuin volgt na een grote verbouwing van de Stek, die eind vorig jaar klaar was. In de nieuwe Stek staat het gebruik minder centraal en is meer ruimte voor mogelijkheden tot herstel.

Sinds de verbouwing is het aantal bezoekers van de Stek sterk toegenomen. In de periode juli-december 2022 bezochten 234 unieke gasten de Stek, in dezelfde periode een jaar later waren dat er 331. Het ‘eropaf-team’ heeft hieraan bijgedragen. Sinds het voorjaar van 2023 zoekt dit team actief mensen op die in de stad gebruiken, en begeleid hen zo goed mogelijk naar de juiste (zorg)instelling.

Met de nieuwe gebruikerstuin hopen we nóg meer mensen een veilige plek en passende zorg te kunnen bieden.

Over de Stek

De Stek is een unieke plek in Utrecht. Sinds 2001 kunnen mensen hier terecht om veilig en hygiënisch te gebruiken. De Stek biedt tijdelijke 24-uurs opvang aan dakloze gasten. Ook wonen gasten van de Stek zelfstandig of verblijven in een woonvoorziening. De Stek biedt passende zorg en draagt bij aan het verminderen van overlast en een veilige stad.