Als iedereen slaapt, houdt de Utrechtse Raymond zijn 40 bewoners in de gaten: ‘Ik ben een echt nachtmens’

22 juli 2022

Als de zon ondergaat, gaat Raymond Rietbergen aan de slag. Zijn nachtdienst bij de 24-uurs opvang aan de Keulsekade in Utrecht begint. Bij dit pand van de Tussenvoorziening kunnen mensen terecht die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Raymond houdt tot half acht 's ochtends alles in de gaten en biedt waar nodig hulp aan de bewoners.

Zijn dienst begint met de overdracht van de avond naar de nachtdienst. Wat is er afgelopen tijd gebeurd? “Een van onze cliënten is afgevoerd met de ambulance, vermoedelijk een tia.” En waren er incidenten en wie komt er vanavond later binnen? Alles wordt besproken. “En als iedereen naar huis gaat, dan zit er hiernaast nog een beveiliger. Ik ben dus niet helemaal alleen”, vertelt Raymond.

Al iedereen vertrokken is, doet Raymond nog een ronde door het net gerenoveerde pand aan de Keulsekade. “We hebben 30 eenpersoonskamers en daarnaast ook nog drie slaapzalen waar vijf mensen op één zaal kunnen liggen.” De kamers voor één persoon zien er prima uit. Ze hebben een goed bed, een wastafel en zelfs een televisie.
“Je hebt hier mensen zitten die een verslavingsachtergrond hebben, maar ook mensen met een medische of psychiatrische achtergrond. Of mensen die om wat voor reden dan ook dakloos zijn geworden. Het is heel divers eigenlijk.”

Dit verhaal is van RTV Utrecht. Je leest het hele verhaal en kijkt de video op hun website.

Foto: Peter Knieriem