“Dit zijn ook mijn buren, ik wil ze beter leren kennen” – Lieke over haar werk als vrijwilliger

28 februari 2024

Lieke Timmermans woont in het hart van Utrecht. Regelmatig loopt ze door de bruisende binnenstad: hier komt ze bekenden tegen, gaat ze naar de supermarkt of maakt ze een wandeling. Op straat ontmoet ze ook dak- en thuisloze mensen. “Steeds vaker dacht ik: wie zijn deze mensen? Dit zijn ook mijn buren, ik wil ze beter leren kennen.”

Foto: vrijwilligers Lieke en Rob

“We wonen hier in Utrecht met z’n allen, we moeten er samen wat van maken. Je loopt allemaal door dezelfde straat,” aldus Lieke. Ze besluit vrijwilligerswerk te gaan doen in de opvang. “Het is een inspirerende, leuke en makkelijke manier om samen te werken aan een betere stad. Daarnaast leer je een hele nieuwe wereld kennen.”

Koken met plezier

In de avonduren is Lieke met enige regelmaat te vinden in de keuken van opvanglocatie de Stadsbrug. Soms kookt ze samen met de gasten. Voor haar zijn dat de leukste momenten van het werk: “Je probeert er echt iets gezelligs van te maken. Je moet niet te strak op je planning zijn, het loopt toch altijd weer anders. Het proces is belangrijker dan wat er uiteindelijk op tafel komt,” lacht ze. Liekes familie heeft inmiddels ook een goed beeld bij wat ze doet.

Vorige kerst heb ik samen met mijn moeder en kinderen gekookt op de Stadsbrug

Uit een goed nest

Een avond in de keuken is nooit saai. “Het is heel gezellig hier. Er gebeurt altijd wat en er wordt veel gelachen,” voegt ze toe. Naast maaltijden deelt ze ook momenten, gedachten en verhalen met de gasten. “Ik heb geluk dat ik uit een goed nest kom, veel van hen hebben ook gewoon pech. Je gaat dat echt zien als je de groep wat beter leert kennen.”